2014. július 12., szombat

Zászlócsata Erdőszentgyörgyön - Dan Tanasa a feljelentő


"Az Erdőszentgyörgyi RMDSZ Tagszervezet részére
Maros megye Kormányképviselője, Dan Tanasa feljelentése nyomán, amely az Erdőszentgyörgyi RMDSZ Tagszervezet által a zászlótörvény (1994 évi 75 sz. törvény) betartására vonatkozik, felhívjuk a figyelmet:
Az 1994 évi 75 sz. törvény 7 cikk kimondja, hogy más államok zászlai Románia területén csak a román zászlóval együtt függeszthetőek ki, és csak hivatalos államközi látogatásokkor, ünnepi alkalmakkor, nemzetközi találkozókkor, középületekre és közterületen.
Az illető törvény alkalmazási előírásait tartalmazó 2001 évi 1157. sz. kormányhatározat 24 cikk (1) pont kimondja, hogy a fentiektől eltérő kifüggesztésmód bírságot von maga után.
Felszólítjuk, hogy 24 órán belültávolítsa el Magyarország zászlaját a székház épületéről, ellenkező esetben a Kormányhivatal ellenőrző osztálya megteszi a szükséges intézkedéseket.

Vasile Liviu Oprea
kormányképviselő"


1 megjegyzés:

  1. Véleményem szerint a hivatkozott törvénycikk csak középületekre és közterületre vonatkozik. Mivel az RMDSz bérli a székházát, az meg nem középület, elvileg loboghatna a magyar zászló rajta, csakúgy, mint mondjuk az üzbég.

    A másik, megszorító értelmezés szerint más ország zászlaját csakis középületekre és közterületre szabad kifüggeszteni, a törvény adta keretek között. Kétlem, hogy Romániában meg lenne tiltva magánszemélyeknek, magánházakra olyan zászlót kitűzni, amilyent csak akarnak, ez ellentmond az egyéni szabadságjogaikkal, elvileg.

    VálaszTörlés