2014. február 26., szerda

Önrendelkezést Kárpátaljának - Exkluzív videófelvételek a beregszászi lakossági fórumról

Babják Zoltán polgármesternek a lakossági fórumot bevezető beszéde:
Ukrán himnusz:


Magyar Himnusz:


Ukrán ürge - kell a fordítás:


Szélsőséges Szvobodás tiltakozik:


Lőrincz Gabriella költőnő felszólalása az eseményen:
 
Egy magyar beregszászi lakos, Ági néni hozzászólása az eseményekhez:
 

Hol vagytok, székelyek? - A székelyekre vonatkozó hivatalos népszámlálási adatok

A Román Országos Statisztikai Hivatal hivatalos adatai a székely etnikumúakra vonatkozóan, országos, megyei, települési lebontásban:







Az adatok az Országos Statisztikai Hivatalhoz 2014.02.19-én intézett hivatalos levelemre közölt hivatalos válaszból származnak.

2014. február 22., szombat

Oszlassák már fel végre!

"Alulírott Csibi Barna a bukaresti törvényszéken kérelmezem a “Romániai Magyar Demokrata Szövetség — RMDSZ — Uniunea Democrată Maghiară din România — U.D.M.R.” elnevezésű, bukaresti székhelyű szervezet feloszlatását. Okok: Nevezett szervezet alapokmánya 10. cikk értelmében azért jött létre, hogy a romániai magyar nemzeti közösség érdekeit védelmezze, közképviselje és szervezze. Alapokmányuk elérhető a hivatalos honlapjukon. A 2012 évi hivatalos népszámlálási adatok szerint 1.227.632 magyar nemzetiségű egyén él Romániában. Ez az adat elérhető az Országos Statisztikai Hivatal hivatalos oldalán. Ugyanezen forrás szerint a 2002-es népszámlálás szerint 1.431.780 magyar etnikumú egyént tartottak nyilván, valamint 1992-ben 1.624.959 ilyen etnikumú egyén volt Romániában nyilvántartva. Az RMDSz 1989 december 25-én jött létre. Így, az RMDSz létezése alatt, 1992-2012 időperiódusban a magyar etnikumúak száma abszolút értékben 397.336 személlyel csökkent, ez az 1992-es adatokhoz képest 24,25%-os csökkenést jelent. Saját véleményem szerint egy ilyen léptékű, a népesség eltűnését eredményező demográfiai csökkenés egyetlen népcsoport érdeke sem lehet, ez összeegyeztethetetlen az illető népesség alapvető túlélési érdekével. Következésképpen az RMDSz nem érte el az alapokmányában leszögezett célokat. A politikai pártokról szóló 2003 évi 14 sz. törvény 46 cikk (1) bekezdés kimondja, hogy egy politikai párt törvényszék által feloszlatható, ha nem az alapokmányában leszögezett célokért tevékenykedik. Az egyesületek és alapítványokról szóló 2000 évi 26 sz. kormányrendelet 56 cikk (1) bekezdés kimondja, hogy egy egyesület törvényszék által feloszlatható, ha nem az alapokmányában leszögezett célokért tevékenykedik. Amennyiben a nevezett szervezet párt, úgy az első, ha egyesület, akkor a második törvénycikk az ide vonatkozó jogi alap."

 Kapcsolódó:
 RMDSz alapokmánya (www.rmdsz.ro)
Statutul UDMR (www.udmr.ro)
www.recensamantromania.ro

Reszkessetek, betörők

"Alulírott Csibi Barna előzetes panaszt teszek ismeretlen tettes ellen. Tényállás: 2013.10.27-én 10:13:06 órakor ezt az üzenetet kaptam a telefonomra: “Te hülye szekus! Ha meglatunk a menetelésen, eltörjük mindkét labadat!” – a 0720-099892 telefonszámról. Az adott dátumon tartották a Székelyek Nagy Menetelése elnevezésű tömegrendezvényt Kézdivásárhelyen és környékén, az illető rendezvényen és is résztvettem. Románia büntetőtörvénykönyve, 193. cikk értelmében ez a telefonos üzenet fenyegetésnek minősül, ami bűncselekmény. Jelzem, hogy az üzenet egy felfokozott pánikot és ijedtséget okozott nekem."

Kapcsolódó: Sms rovat (blog.hunnianemzetimuhely.ro)

Olajat öntök, lássam, van-e tűz


"Hargita Megye Kormányhivatalához
Alulírott Csibi Barna a következő értesítéssel fordulok önhöz:
Korond helység ki és bejáratainál levő helységnévtáblák rovásírással is tartalmazzák a helység elnevezését. A 2002-es népszámlálás eredményei szerint a helységben nem éri el a 20%-ot a székely etnikumúak száma.
Kérem az ügyben tanulmányozza Hargita Megye Kormányhivatala 5829-LS-2009.07.13-i közigazgatási bírósági eljárását, amelyben a hivatal közigazgatási bíróságon kérte Miercurea Ciuc város 101-2009.01.26-i önkormányzati határozatának visszavonását. A határozat a város helységnévtábláinak rovásírással történő feliratozását írta elő.
Valamint tanulmányozza az erre vonatkozó 895-2010.04.06 sz. elsőfokú bírásági végzést és a Marosvásárhelyi Táblabíróság 1284-R sz. végleges döntését, amely visszautasítja az elsőfokú végzés megfellebbezését.
A román alkotmány 16. cikk (1) bekezdés szerint minden állampolgár egyenlő a törvény előtt, hátrányos megkülönböztetés és előnyök nélkül. Ebben az értelemben, ha Miercurea Ciuc székely etnikumú lakosai nem érdemelték meg, a kormányhivatal és a román igazságszolgáltatás szerint, a rovásírásos feliratot a ki és bejárati helységnévtáblákon, elvárt, hogy Korond helység székely etnikumú lakosai is hasonló elbánásban részesüljenek.
Kérem közigazgatási eljárás indítását a helységnévtáblák rovásírásos feliratozását elrendelő önkormányzati határozat ellen, amennyiben létezik ilyen. Ha nincs ilyen határozat, akkor kérem a törvényes előírások betartatását ez ügyben.
Csibi Barna "

Kapcsolódó: Hivatalos rovásírásos helységnévtábla Korondon (blog.hunnianemzetimuhely.ro)

Erdély Bank

Nyugta az Erdély Bank csíkszeredai kirendeltségének bankautomatájából:

Itt magyarul is!

A Pro Cultura Subcarpathica Egyesület által szervezett "Itt magyarul is" matrica-akcióban vesz részt ez az ungvári piaci árus-stand:


Kapcsolódó: Itt magyarul is - Bemutatjuk Kárpátalja magyar helyeit (ittmagyarulis.eu)

2014. február 2., vasárnap

Padovától Trianonig - Dr. Csiby Károly előadása a Székely Hadosztályról

A Csillagösvény Nemzeti Önismereti Kollégium Padovától Trianonig című történelmi sorozat keretében a Székely Hadosztályról tartott előadást Dr. Csiby Károly Nyíregyházán, 2014. január 29-én, szerdán, 17 órától a városmajori művelődési házban. Az előadást a Magyarok Szövetsége, Kovács Zoltán szervezte.


  Kapcsolódó: Történelmi példákat ismertettek (www.szon.ro)