2015. április 21., kedd

Felhívás Székelyföldön Kárpátalja megsegítéséért

   
Figyelembe véve, hogy Kárpátalja sem történelmileg, sem földrajzilag, sem kulturálisan nem szerves része Ukrajnának,  tekintetbe véve az 1991-ben szervezett népszavazást, amely több mint 80%-os támogatottsággal kimondja a Kárpátaljai Ruszin Autonóm Tartomány, valamint a Beregszászi Magyar Autonóm Járás létrejöttét, figyelembe véve a népek elidegeníthetetlen önrendelkezési jogát, kijelentjük, hogy Kárpátaljának, csakúgy, mint Koszovónak, a Krími Köztársaságnak, Újoroszországnak, vagy az I. világháborút követően a magyarországi nemzetiségeknek, Mahatma Gandhi Indiájának, vagy az összes többi népnek a világon, joga van az önrendelkezésre, arra, hogy lakossága népszavazáson, népgyűlésen vagy bármilyen más, a nép szuverenitását garantáló módszerrel fejezze ki politikai akaratát.
Ennek szellemében törvénytelennek ítéljük Ukrajnának az önrendelkező Újoroszországgal szembeni agresszióját, az ott elkövetett népirtást, az erre a népirtás elkövetésére alkalmazott tömeges mozgósítást, főleg Kárpátalja magyarjai és ruszinjai körében.
Elítéljük a kárpátaljai magyarok megfélemlítését azzal, hogy a magyar nyelvű feliratokat festékszóróval fedik le a magyar falvakban, elítéljük a II.világháború során népirtást végző Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) tiszteletét törvény által teszik kötelezővé Ukrajnában.
Felszólítjuk a székelyföldi történelmi egyházakat, civil szervezeteket, jogi és magánszemélyeket, hogy nem kisebbítve azt a társadalmi tragédiát, ami Kárpátalja egészét sújtja, elsősorban azokat a személyeket, illetve azok családjait támogassák, akik igazságérzetüktől vezérelve megtagadták a törvénytelen katonai szolgálatot, illetve más módon próbáltak meg kibújni az ukrajnai állami terror alól. 
Ez közös üdvözülésünk útja.
A SZÉKELY NEMZETGYŰLÉST KEZDEMÉNYEZŐK CSOPORTJA

2015. április 20., hétfő

És megint "Ukrajna"...

Ma reggelre több kárpátaljai magyar község falunévtábláját tették tönkre ismeretlen tettesek, festékszóróval téve tönkre ezeken a magyar nyelvű feliratokat.

falutabla1
Nagydobrony

falutabla2
Kisdobrony

falutabla3

falutabla4
Eszeny falu központja
falutabla5
Eszeny

Forrás: karpathir.com

2015. április 14., kedd

Megalakult a Kárpátaljai Nemzetiségek Fóruma


                  Ez év április 9-án Munkácson a Ruszin Házban megtartották a kárpátaljai nemzeti kisebbségek képviselőinek alakuló gyűlését, amelyen bejelentették a Kárpátaljai Nemzetiségek Fórumának létrehozását.
                  A Fórum megalapítói a Ruszin Szervezetek Egyeztető Tanácsának, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek és a Kárpátaljai Románok Szövetségének képviselői.
                  A Fórum fő célja a kárpátaljai ruszin, magyar és román szervezetek vezetői és aktivistái erőfeszítéseinek egyesítése jogaik, szabadságjogaik és érdekeik védelmére.
                  A Fórum feladataihoz tartozik a kárpátaljai nemzeti kisebbségek kulturális-történelmi örökségének, értékeinek megőrzésével és gyarapításával kapcsolatos munka szervezése is. Tevékenysége több mint 1 millió kárpátaljai lakost — magyarokat, ruszinokat, románokat és a régió más nemzeti kisebbségeit — fog érinteni. Ez a megye lakosságának mintegy 90%-a.
                 A Fórum társelnökeivé választották Ladiszlav Lecovicsot, a Ruszin Szervezetek Egyeztető Tanácsának vezetőjét, Gajdos Olgát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség járási szervezetének képviselőjét és I. Miklovdát, a Kárpátaljai Románok Szövetségének vezetőjét. A Fórumnak gyakorlatilag az Elnökség és a mintegy 40 fős, a szervezetek legaktívabb tagjaiból álló Tanács lesz a vezetője.

                  Felszólalásában Ladiszlav Lecovics külön kihangsúlyozta, hogy a Fórumot létrehozó emberek és szervezetek nem szeparatisták és nem szélsőségesek. Az egységes és független Ukrajna megőrzésére törekszenek. A Fórum szigorúan Ukrajna alkotmányának és törvényeinek megfelelően fog működni. Ugyanakkor kijelentette, hogy e jogi kereteken belül a Fórum erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy a hatalmi szervekkel folytatott párbeszéd útján elérje az 1991. évi kárpátaljai népszavazás eredményeinek elismertetését, amikor is a lakosság mintegy 80%-a Kárpátalja autonóm státusára szavazott.

                 Gajdos Olga, a Fórum társelnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselője hangsúlyozta, hogy a Fórum céljai elérésében fontos szerepet tulajdonít Magyarország, Románia, Csehország, Szlovákia, Szerbia, az USA politikai és társadalmi körei támogatásának, amelyek szoros kapcsolatokat tartanak fenn a kárpátaljai ruszin, magyar és román szervezetekkel.

                 Felszólalásában I. Miklovda, a Kárpátaljai Románok Szövetségének vezetője kijelentette, hogy a Fórumnak fontos hatással kell lennie a különböző szintű választási kampányokra, többek között a helyi szervekbe való választásokra, hogy olyan képviselők kerüljenek pozícióba, akik a nemzeti kisebbségek céljait és érdekeit valósítják meg. Biztosította a résztvevőket, hogy a kárpátaljai románok szervezete támogatja a Fórumot, minden lehetőt megtesz feladatainak valóra váltásáért. A Fórum tevékenységének fő irányai lesznek konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, fesztiválok rendezése, amelyek segítik az oktatási, felvilágosító és propagandamunkát, továbbá feladatuknak tekintik különböző kiadványok megjelentetését is.