2015. január 8., csütörtök

A nagyenyedi vérengzésre emlékeztek Csíkszeredában

Az 1849 január 8-i nagyenyedi vérengzésre emlékeztek Csíkszeredában, emléket állítva annak a több mint 800 magyar etnikumú halálos áldozatnak, akiket a magyar szabadságharc ellen forduló, és a városra támadó román móc haramia hadak válogatott kegyetlenséggel pusztítottak el, valamint annak a szinte 2000 áldozatnak, akik a -25 fokos hidegben fagytak halálra menekülés közben.
A rendezvényen korabeli rajzok lettek kifüggesztve, amelyek azokat a bestiális kegyetlenségeket ábrázolták, amellyel a románok a védtelen civil magyar lakosságot mészárolták le, felolvasásra került egy, az erdely.ma internetes portálon megjelent írás is, amelyben szemtanúk és túlélők beszámolói lettek leírva, valamint egy távolról sem teljes lista a mócok által más erdélyi helységekben elkövetett magyarellenes népirtásról.
Felhívtam a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a mészárlások előzményeként tekinthetünk az 1848 május 15-17 közötti balázsfalvi román nagygyűlésre, ahol is az egyik erdélyi román szellemi vezéralak, nevezett Simion Barnutiu politikai programként fogalmazta meg az erdélyi magyarság elpusztítását, elenyésztetését.
Sérelmeztem azt, hogy a mai napig nincs hivatalosan népirtásként kategorizálva az akkori borzalmas magyarirtás, és ennek megfelelően nincs kártérítés vagy semmiféle más jóvátétel a román kormány részéről, mi több, az elkövető személyek igazi történelmi hősökként vannak számontartva, és emlékük ennek megfelelően utcanevekkel, intézménynevekkel, szobrokkal  ápolva.
Külön plakáttal hívtam fel a figyelmet Avram Iancu, vagy hivatalos nevén Jankó Ábrahám román néptribün legfőbb felelősségére, ő volt ugyanis a magyar szabadságharccal szembeforduló erdélyi románság egységesen elfogadott vezetője.



 Kapcsolódó:
Népirtás Nagyenyeden (erdely.ma)

4 megjegyzés:

  1. Ugyan a polgármester a román idő szerinti öt órai kezdet előtt egy órával állította ki az engedélyt, de sem ez, sem a -25 nem tántorított el, hogy tökönrúgjam az oláh államot, ha már egyszer lehet.

    VálaszTörlés
  2. (y) Csak az IGAZSÁG mellett álltál ki, sokunk nevében köszönöm!
    A jogtipró büntetést se tűrd!

    VálaszTörlés
  3. Pont ez a baj, hogy a tömeggyilkosokat/Horea-ék, Axente-k, stb./ tartják ők hősöknek. Ez elképesztő, ekkor tűnt el a török időben kiirtott magyarság maradéka a Maros mentén, Hegyalján, ezután zárult össze a román harapófogó!!!Az meg, hogy megkínozták a haláluk előtt a magyarokat, az a Balkáni kegyetlenség következménye, Ny-on meg sem értik, ha beszélek erről nekik!

    VálaszTörlés
  4. Sokan nem voltak ahogy látom! De az emlékművek, tömegsírok megvannak, mindenkinek ajánlom, hogy menjen el keresse fel őket! Ompolygyepű, Magyarigen, Nagyenyed, Sárd, stb.

    VálaszTörlés