2020. augusztus 12., szerda

Ez a merész. Az országos tisztifőorvos szerint a "második hullám", illetve "tünetmentes" fogalmak definíciója nem közérdekű adat.

 Válaszolt a közérdekű adatigénylésemre az országos tisztifőorvos, Müller Cecília. Adatigénylésemben sokrétű közérdekű adatot kértem ki a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), úgymint az influenza összes törzsére vonatkozó adatok 2009-től, a koronavírusok összes törzsére vonatkozó adatok 2009-től, a médiában a koronaexoszóma vonatkozásában igen gyakran használt "második hullám", illetve "tünetmentes" fogalmak szakszerű definíciója, a tesztelési gyakorlatban, a járványkezelés egyéb intézkedéseiben, az influenza, a régi koronavírusok és az idei koronaexoszóma esetében kimutatható  különbségek okai. 

Tájékoztatásában az országos tisztifőorvos kifejtette, hogy az influenzára vonatkozóan nem rendelkeznek információkkal sem a fertőzöttek számára, sem a betegséggel diagnosztizáltak közül elhunytak számára, vagy átlagéletkorára, illetve krónikus betegségére nézve. A teszteléssel kapcsolatban tájékoztatott, hogy az influenzára vonatkozóan kizárólag PCR tesztet végeznek. 

A koronavírusokra vonatkozóan tájékoztatott, hogy azok enyhe felső légúti tüneteket (náthát) okoznak. A 2002-2003 években volt SarsCov és Mers-Cov megbetegedés, ami azóta eltűnt.

Megtagadta ugyanakkor a "második hullám", illetve "tünetmentes" fogalmak szakszerű definíciójának megadását, arra hivatkozva, hogy az nem közérdekű információ. 

Megtagadta arra a kérdésre is a választ, hogy az NNK javasolt-e az influenzánál és a koronavírusoknál drasztikusabb járványügyi intézkedéseket (úgymint kijárási korlátozás, maszkviselés, vásárlási idősáv, társadalmi távolság, stb.) az idei koronaexoszóma esetében, és ha igen, miért.  

A PCR tesztre vonatkozó kérdést sem válaszolta meg az országos tisztifőorvos. 





Szerk. megj.: ahhoz képest, hogy szerinte nem közérdekű adat az illető fogalmak jelentése, a mellékelt cikkekből kiviláglik, hogy mindkét fogalmat, a "második hullám", illetve "tünetmentes" fogalmat is rendszeresen használja a koronaexoszóma vonatkozásában maga az országos tisztifőorvos is a köztájékoztatásban. 

Kapcsolódó:

Voltak valaha PCR tesztek, maszk és korlátozások influenza és más koronavírustörzsek esetében is? Ha nem, miért nem? Müller Cecíliát kérdezzük. (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Mikor ér el minket a koronavírus-járvány második hulláma? Megszólalnak a tudósok (ripost.hu)

Országos tisztifőorvos: el kell kerülni a gócpontok kialakulását (koronavirus.gov.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése