2018. január 5., péntek

Azért nem engedélyezik a népszavazást Katalónia elismerésének ügyében, mert az új államokat a kormány ismeri el kormányrendeletben, és nem az Országgyűlés szerves törvényben - Ilyent hallottál?

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság annak a népszavazási kezdeményezésnek a jóváhagyását, amelyet a Székelyek Világszövetsége nyújtott be, és amelynek kérdése az volt, hogy "Akarja-e Ön, hogy Magyarország elismerje a Katalán Köztársaságot?". Az elutasítás egyik okaként azt nevesítette a Bizottság, hogy új államokat, az eddigi gyakorlat szerint, nem a magyar Országgyűlés hivatott elismerni jogszabályban, hanem a magyar kormány, kormányrendeletben, és a népszavazás intézménye csak az Országgyűlést hozhatja kényszerhelyzetbe, a kormányt nem. Mindenesetre számos más, szintén érdekfeszítő információval találkozhatunk a határozatban arra vonatkozóan is, hogy hogyan történik egy új állam születése, mik az erre vonatkozó hivatalos, és a magyar állam által is elismert rendelkezések. 


NVB határozat .pdf formátumban:
http://www.filedropper.com/1per2018nvbhatrozat

Kapcsolódó:
Népszavazási kezdeményezés a Katalán Köztársaság elismerése céljából - benyújtásra került a kezdeményezés (Ruszin Kárpátalja)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése