2021. június 15., kedd

A fogyasztóvédelemhez fordult a Korona Igazsága, mert Szabó Győző és Nagy Feró óttást reklámoz

A Korona Igazsága telegram csoport tagjaként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályához fordultam panasszal azoknak az óriás reklámpannóknak az ügyében, amelyek Tiszavasvári és Nyíregyháza közigazgatási területén találhatóak és amelyeken Szabó Győző ismert színész illetve Nagy Feró ismert zenész reklámozzák az "oltást".





Panaszomban megfogalmazom, hogy a biztonságos és gazdaságos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi CXVIII. tv. majd összes, a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz reklámozásáról szóló szabálya meg lett sértve ezek által az óriásplakátok által. 

Konkrétan, pontokba szedve, a reklámok nem határozták meg egyértelműen, hogy a reklámozott készítmény gyógyszer-e vagy gyógyászati segédeszköz, és nem nevezték meg konkrétan a reklámozott készítmény nevét (általánosságban, “oltásként” hivatkoznak csak az egészségügyi termékre). 

A közzétett reklámok nem tartalmazzák a 2006. évi CXVIII. tv. 17. § (1) e) pontjában megkövetelt figyelmeztető szöveget, és nem tartalmazzák a 2006. évi CXVIII. tv. 17. § (1) f) pontjában megkövetelt felhívást sem. 

Továbbá olyan utalást tartalmaznak, amely az illető gyógyszer biztos gyógyulást eredményező alkalmazhatóságának képzetét kelti, mikor azt állítják, nem feltételes módban, hanem tényként, hogy “az oltás életet ment”. 

És végül megállapítható, hogy a reklámok ismert személyiségek, Szabó Győző ismert színész, Nagy Feró ismert énekes ajánlását tartalmazzák, ismert személyiségekkel gyógyszert vagy gyógyászati segédeszközt reklámozni szintén tilos.





A panasz természetesen hozzáférhető bárki számára, kérésre word formátumban is el tudjuk küldeni, az ország összes ilyen jellegű reklámtáblájára alkalmazható.

Kapcsolódó:

Feljelentettem Karikó Katalint, a kommunista mataharit álhírterjesztésért és a gyógyszerreklámról szóló törvény majd minden szabályának megsértéséért (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Karikó "besúgó voltam, de nem akartam" Katalint székely ellenállók is bekóstolják - álhírterjesztésért és gyógyszerreklámszabályok megsértéséért jelentették fel (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése