2018. március 9., péntek

Moldáv hazafiak üzenete a Székely Szabadság Napja alkalmából a székelyeknek


Către poporul și

autoritățile Ținutului Secuiesc



Din numele Mișcării Naționale ”Voievod”, vreau să felicit tot Ținutul Secuiesc și toți secuii cu ocazia Zilei Libertății Secuilor, dar și pentru curajul de-ași cere drepturile de la autoritățile de la București. Felicitări  poporului milenar Secuiesc de la moldovenii din Moldova.
Secuii au dreptul la libera exprimare și la libertate. Secolul XXI, este un secol al respectului între popoare și națiuni. Este o gravă încălcare a autorităților de la București că nu le oferă posibilitatea de a-și hotărî singuri soarta secuilor. Secuii, ca și oricare alt popor, națiune, grup etnic își au dreptul la autodeterminare. Republica Moldova este un stat care respectă normele dreptului internațional și căruia îi pasă de cetățenii săi, astfel autoritățile de la Chișinău au oferit autonomie poporului găgăuz, un popor mic dar demn. Păcat că autoritățile de la București care promovează unirea pe teritoriul Republicii Moldova și își propun lichidarea unui stat, încalcă drepturile și secuilor la autodeterminare. Cum ar reacționa Bucureștiul dacă consiliile locale secuiești ar semna declarații de unire cu Ungaria?
Noi, popoarele și națiunile milenare am supraviețuit istoriei și vom supraviețui numai datorită luptei pentru drepturile și dorința de liberate. Bucureștiul trebuie să ofere autonomie Transilvaniei și Ținutului Secuiesc, așa cum a facut-o Republica Moldova. Ca stat membru al UE, România riscă să fie învinuită de nerespectarea valorilor Europene și de încălcarea dreptului internațional.
Multă baftă poporului secuiesc, dârzenie și putere pentru protejarea neamului și pământului său!


Cu stimă și respect,
Președintele Mișcării Naționale de Luptă
”Voievod”


Székelyföld népéhez és hatóságaihoz


A Voievod Nemzeti Mozgalom nevében üdvözlöm Székelyföldet és az összes székelyt a Székely Szabadság Napja alkalmából, valamint tiszteltetem őket a bátorságukért, ahogy kiállnak a jogaikért a bukaresti hatóságokkal szemben. Üdvözlet az ezredéves székely népnek a moldvai moldávok részéről.
A székelyeknek joga van a szabad önkifejezéshez és a szabadsághoz. A 21. század a népek és nemzetek kölcsönös tiszteletének százada. Elítélendő a bukaresti hatóságok részéről, hogy nem adnak lehetőséget sem a székelyek számára, hogy saját maguk döntsenek a saját sorsukról. A székelyeknek, csakúgy, mint bármely más népnek, nemzetnek, etnikai csoportnak, joga van az önrendelkezéshez. Moldva Köztársaság olyan állam, amely tiszteletben tartja a nemzetközi jogi normákat, és törődik saját állampolgáraival, így a Kisinyói hatóságok autonómiát adtak a gagauz népnek, egy kisszámú, de büszke népnek. Sajnálatos, hogy a bukaresti hatóságok, akik Moldva Köztársaság területén az egyesülést hirdetik és egy önálló állam felszámolását, sárba tiporják a székelyek önrendelkezési jogát. Hogy viselné Bukarest, ha a székely önkormányzatok Magyarországgal való egyesülési nyilatkozatokat kezdenének sorban elfogadni?
Mi, ezeréves népek és nemzetek túléltük a történelem csapásait, és túl is fogunk élni, de csakis a szabadságvágyunknak és a jogainkért való töretlen kiállásunknak köszönhetően. Bukarestnek meg kell adnia Székelyföld és Erdély területi autonómiáját, ahogy azt Moldva Köztársaság is tette. Uniós tagállamként Románia azt kockáztatja, hogy az európai értékek, de a nemzetközi jogrend súlyos megsértésével is meg legyen vádolva.
Sok sikert a székely népnek, kitartást és erőt, hogy megvédhesse népét és területét!

Üdvözlettel és tisztelettel
A Voievod Nemzeti Mozgalom elnöke



Kapcsolódó:
https://www.facebook.com/nicolae.pascaru/videos/1749895445061238/

1 megjegyzés:

  1. Kőszőnjűk az egyűttérzést és megértő bíztatást.Mindenreménységűnk meg van abban,hogy a XXI.század elhozza,hogy a szabad Székelyfőld határos legyen az egyesített Moldovai Kőztársasággal

    VálaszTörlés