2020. január 17., péntek

A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig - az előadássorozat 251. állomása

A Székely leszek 2021 Mozgalom aktivistái résztvettek a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal dísztermében Veress Dávid, a Csíkszéki Székely Nemzeti Tanács elnöke által szervezett,  "A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig" előadássorozat immár 251. előadásán. 

A téma ezúttal is izgalmas, Nagy József hadtörténész előadásában "A határvédelem évszázadai a Székelyföldön" címmel hallhattunk előadást, illetve a végén a témában megjelent művéhez is hozzá lehetett jutni, akár a szerző által dedikált formában is.

A hadtörténész kiemelte, hogy a székely nemzeti büszkeség forrásaként mítoszgyártás helyett olyan, kevéssé ismert, de tudományosan annál jobban megalapozott történelmi tényekre is nyugodtan támaszkodhatunk, mint az a tény, hogy a napóleoni háborúkban Párizsba bevonuló osztrák sereg első ezrede székely határőr ezred volt.

Kiemelte a kevéssé mediatizált austerlitzi ütközetet is, amelyben 700 székely halt hősi halált az osztrák császárért egy vesztes csatában, olyan hőstett, amit a modern ember nem tud hőstettként értelmezni, de az adott kor szellemisége, és maga a székely határőr, a minden körülmények között, elsősorban jó katona szellemisége igen.

A hallgatóság által feltett számos kérdés által felfokozott hangulatban mégis leginkább az I. világháború és főleg az azt lezáró trianoni békeszerződés és annak következményei váltották ki a leghevesebb vitát. A történész realista látásmódjával szemben több hallgató is nehezen tudta értelmezni azt, hogy hogyan történhetett, hogy a világháború poklát megjárt, nagylétszámú, harcedzett magyar hadsereg nem tudott szembeszállni a nála klasszisokkal gyengébb,  képzetlen agresszor (és az antant által támogatott) román hadsereggel.








Kapcsolódó:
A határvédelem évszázadai a Székelyföldön (szereda.ro) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése