2023. február 12., vasárnap

Nem alszik a szeredai cégtábla kommandó

A székely és magyarlakta erdélyi települések közül egyedül Csíkszeredában van olyan polgármesteri rendelet, amely megszabja, hogy a város közigazgatási területén nem állítható olyan reklámtábla, amely nem tartalmazza a reklám információit magyar nyelven is. 

A rendelet természetesen nem Korodi Atillához, hanem Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármesterhez kötődik, de jelenleg is hatályos. 

Erre a rendeletre támaszkodva feliratoztattam jó pár, addig csak románul feliratozott csíkszeredai cégtáblát, azonban legutóbbi ottlétem során újra beazonosítottam egyet, amely megint csak nem tiszteli meg az őslakosságot azzal, hogy az ő nyelvükön is hirdet. 

A tábla a krajovai bejegyzésű cég, az Elite Medical Kft. tulajdona, a Petőfi Sándor u. 9 alatti ingatlanban vannak berendezkedve, és cégtáblájuk kizárólag román nyelven tájékoztat.




Az alkalmazott megoldás mindig ugyanaz, szabálysértési panaszban fordulok a polgármesteri hivatalhoz, hogy az illető tábla tulajdonosát tájékoztassák, hogy nem erre kapott építkezési engedélyt, és vagy feliratoztassa magyar nyelven is, vagy ha erre nem hajlandó, akkor a reklámpannót el kell távolítani, és építkezési engedély hiányában végzett építkezés miatt a tulajdonosra szabálysértési bírság kiszabásának van helye. 

A szabálysértési panasz formáját tekintve kérvény, azaz a címzettet (Csíkszereda polgármestere) 30 napos válaszadási kötelezettség terheli. 




Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése