2014. január 19., vasárnap

Na kit jelentünk fel ma? Természetesen a román kormányt.






"Alulírott Csibi Barna, feljelentést teszek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a következőkre nézve:
2013 december 24-én a Hivatalos Közlöny 835. számában megjelent a 2013 december 18-i 114. számú sürgősségi kormányrendelet, amely előszavában kimondja, hogy "figyelembe véve a Román Ortodox Egyház támogatásának szükségességét, mint az állam egyik alapvető intézménye, amely a román nép nemzeti önazonosságának védelmében alapvető szereppel bír", a 4. cikkben kimondja, hogy jóváhagyja a  csatolmányokban megjelölt, az állam tulajdonában levő ingatlan, építmény, terület átutalását az Állami Vagyonkezelő Rt. kezeléséből a Hargita és Kovászna Román Ortodox Püspökségének kezelésébe.
A 2000 augusztus 31-i 137 sz. kormányrendelet a hátrányos megkülönböztetés tiltásáról, 1. cikk 2. pont d) alpont vii) alpont kimondja a gondolat, lelkiismeret és vallás jogában való hátrányos megkülönböztetés tiltásának alapelvét.
A 2000 augusztus 31-i 137 sz. kormányrendelet a hátrányos megkülönböztetés tiltásáról, 2. cikk 4. pont kimonja, hogy minden aktív vagy passzív viselkedésmód, amely hatásaiban előnyben  vagy igaztalanul hátrányban részesít, igazságtalan vagy megaláz egy személyt, egy csoportot vagy közösséget más személyek, csoportok vagy közösségekkel szemben, kihágásnak minősül, hacsak nem állnak fenn bűncselekmény körülményei.
Jelen esetben Hargita és Kovászna Román Ortodox Püspöksége kedvező eljárásban részesül, kinyilvánított támogatási szándékkal, a csatolmányokban leírt ingatlan, épület és terület kezelésének átirányításával a Püspökség kezelésébe.
Ugyanakkor a többi egyház, és kiemelten a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, amelynek magam is tagja vagyok, nincsenek támogatva, és így hátrányban vannak részesítve akár csak egyetlen, az állam tulajdonában levő ingatlan, épület vagy területnek a kezelésükbe való átirányításának hiányában.
A 2000 augusztus 31-i 137 sz. kormányrendelet 20.cikk 6) pont értelmében az érdekelt személy azt kell bebizonyítsa, hogy létezett egy cselekmény, amely feltételezhetően hátrányosan megkülönböztető, és a személy, aki ellen szól a bejelentés, be kell bizonyítsa, hogy a cselekmény nem hátrányosan megkülönböztető. Így Románia Kormánya, aki ellen a bejelentés szól, be kell bizonyítsa, hogy bármilyen állami tulajdonban levő ingatlant, épületet vagy területet adományozott használatra a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek, ennek kifejezett támogatására, bármilyen törvényi erejű jogi normával.
A személy, aki ellen a bejelentést megfogalmaztam, Románia Kormánya.
Kelt, aláírás."

Kapcsolódó:
Az ortodox egyháznak adta a kovásznai Fenyő Szállót a kormány (erdely.ma)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése