2014. június 27., péntek

Romániában törvénytelen a rovásírás használata


"Az ön 1879/2014 sz. kérvényére, amely kérvényben felhívja az intézmény figyelmét Korond helység nevének rovásírással való kiírásának törvénytelenségére, válaszul közöljük:
A megye kormányképviselője a 2014.03.06 évi 3101 sz. átiratában kérte Korond polgármesterét, hogy tegyen intézkedéseket az 1206/2001 sz. kormányhatározat 10. cikk (1) pont, valamint a 11. cikk (1) pontban előírtak betartásáért. Ennek megfelelően azokban a helységekben, ahol egy kisebbséghez tartozó lakosok száma meghaladja a 20%-ot, az anyanyelven történő feliratozás ugyanarra a táblára történik, a román név alá, ugyanolyan betűtípussal, ugyanolyan méretben és színben, a ki és bejárati összes táblán.
Tehát egy helység nevének feliratozása egy, a román állam által elismert kisebbség nyelvén ugyanolyan betűtípussal, azaz latin betűtípussal valósítható meg.
Ugyanakkor felhívtuk a fent említett hatóság figyelmét, hogy a román állam a 2007 évi 282 sz. törvénnyel jóváhagyta Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Kartáját, amit 1992 november 2-án fogadtak el, és amely jogi norma keretén belül kimerítőleg nyilván vannak tartva a Románia területén használható kisebbségi nyelvek, amelyekre a Karta érvényes, a székely rovásírás pedig nem egy a román állam által elismert nemzeti kisebbség nyelve (?!), következésképpen használata törvénytelen.
A fentieket figyelembe véve a megye kormányhivatala felszólítja Korond helység polgármesterét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a rovásírással feliratozott helységnévtáblák eltávolítására, közigazgatási bírság kilátásba helyezése mellett."

Kapcsolódó:
Olajat öntök, lássam, van-e tűz (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése