2017. február 8., szerda

Az asszim

Erdély, Székelyföld, Partium, Csángóföld. Ezeken a területeken, a tudományos kutatások kimutatták, az erdélyi magyar, a székely és csángó alfajon kívül létezik még egy negyedik, magyar-hunra nyomokban emlékeztető fajta is. Ez az asszimiláns.

Honnan ismerjük meg az asszimilánst? Mivel a magyar nyelvet bírja, hang után nehéz beazonosítani, külső jegyei sem szembetűnőbbek, mint a többi magyar-hunnak. Ezért csak másodlagos vizsgálat után azonosítható be teljes bizonyossággal. Ennek a vizsgálatnak a tárgyát képezi az alany politikai hozzáállása, táplálkozási szokásai, kulturális jegyei.

Az asszimiláns (röviden asszim) minden adandó alkalommal kiöltözik és elmegy szavazni. Majdnem mindig RMDSz szavazó. Az asszim kirívó esetekben nevében is román pártra szavaz.  Sohasem nacionalista vagy hazafi, de nagy gyakorisággal kommunista vagy szocialista, illetve igen jól tenyészik a liberális eszmerendszeren is.

Az asszim  Csíkszeredában található példányai táplálkozási szokásaikat tekintve előszeretettel fogyasztanak Ciuc márkájú sört. De isznak Bucegit is, vagy egyéb román nevű söröket. Szerintük nincs ezzel baj, sör az sör. Az erdélyi vagy székely asszim táplálkozni a multikhoz jár, lehetőleg azokhoz, amelyeknél a legtöbb román eladó eteti őt, és az első román szóra azonnal és előszeretettel váltja románra a szájában található kommunikációs eszközt, a nyelvét. Sok asszim a pitizés készségét is kifejlesztette, és kiválóan alkalmazza román közegben.

Aszimilánsságra lehet következtetni akkor is, amikor ezeket a hangokat hallatják, kérdés formájában: "Mit magyarkodsz? Mit székelykedsz?"

Kulturális, nyelvi jegyeit tekintve megállapítható, hogy a román nyelvtudás kérkedés illetve versengés tárgya az asszim falkákban. Az asszim nem kedveli az érvalapú gondolkodást, ez a készsége teljesen elcsökevényesedett, inkább érthetetlen, logikátlan és ködös eszméket hisz és vall, ezek legfontosabbika, hogy "márpedig románul tudni kell".

Az alfaj utódait előszeretettel helyezi román óvodákba, iskolákba, egyetemekre, "hogy érvényesüljenek". Ugyanakkor az asszim nem belelkesül, hanem elcsügged, elfárad, elszomorodik, ha meglátja a Székely Hadosztály emlékművet a csíksomlyói Fodor ház udvarán. Ugyanezek a hatások figyelhetőek meg rajta, ha a csíkpálfalvi rovásírásos táblát pillantja meg.

Az asszim nem megszállót lát a román hatalomban, hanem gazdát. Idegessé válik, ha a románokat olának nevezik a kísérlet során, esetleg megszállóknak. Ilyenkor agresszív viselkedésmintát mutat, védi a gazdát. Többségi, domináns magyar-hun közegben lappangó, latens módon viselkedik. Gyakori, hogy "azt nem úgy kell", "annak nem az a módja", "úgyse érünk el vele semmit" szófordulatokat használ. Beazonosításának legbiztosabb módja, ha feltesszük neki a kérdést, hogy mikor álltál utoljára szembe egy olával, a válasz minden esetben ugyanaz. "Miért kell az olával szembeállni?"

Ne légy asszim.

1 megjegyzés: