2017. június 30., péntek

Visszhang - székely nemzeti Fesztivál a Hősök terén - 2. rész. Hősök tere

A Hősök terén felállított nagyszínpadon aztán izgalmasnál izgalmasabb programok várták a Székely Függetlenségi Menetről érkezőket és a rendezvényre kilátogató érdeklődőket.

A műsorvezető Dr. Bene Gábor a rendezvény alaphangját egy igen szellemes játékkal állította be, az ő "Székelyföld!" felkiáltására a résztvevők kedélyes "nem Románia!" kiáltással válaszoltak, a játék megunhatatlannak bizonyult, és komoly népszerűségnek örvendett még az ázsiai turisták körében is.

A vátesz Csurka István 1988 június 27-i Hősök terei beszédét Sebestyén Rita kézdivásárhelyi szavalóművész adta elő teljes terjedelmében.


A Magyar Igazság és Élet pártjának képviseletében annak alelnöke, Deli Károly szólalt fel, a stílusos, nemzeti szalaggal díszített öltözékben szereplő politikus mindenkit pillanatok alatt meggyőzött arról, hogy a vátesz, és az 1988-as tüntetés egyik szimbólumává vált Csurka István szellemi öröksége méltó kezekben van.

Az Ujgur Világkongresszus főtitkárának, Ümil Hamitnak a székelyekhez írt üzenetét dr. Horkovics-Kováts János, a Huntévé főszerkesztője adta át.



András Mihály főszervező és házigazda, a Székelyek Világszövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy ha már a székelyek egy évezred óta szolidárisak a magyarokkal abban, hogy magukat magyarnak vallották, most ugyanezt kérik magyar testvéreiktől, szolidaritásból vallják magukat székelynek. Ennek a gesztusnak a fontossága abban rejlik, hogy így teremtődhet meg a székely nép, amelynek így a nemzetközi jog szerint önrendelkezési jog jár.



Publik Antal, a marosvásárhelyi születésű kiváló sportember Szilágyi Béla Székely Miatyánk című versét szavalta el.

Sebestyén Rita saját szerzeményét, az Ébredjetek székelyek című verset szavalta el.

Juhász Margaréta nótaénekes fergeteges fellépése a Hősök tere minden sarkából és az impozáns Hősök terei szobrok árnyékaiból is odavonzotta a turistákat, érdeklődőket. A művésznőt szintetizátoron Nagy Atilla székelyudvarhelyi "csárdás király", szaxonfonon Tamás János, harmonikán Varga Tibor, valamint Vesztergám Miklós tárogatóművész kísérte.

Benke Csaba, a Székelyek Világszövetségének alapító tagja beszédében felhívta a figyelmet, hogy a székely területi autonómia valahogy soha nem aktuális a romániai magyar nyelvű politikusok számára. A magyar állam is tehetett volna többet, akár Románia uniós csatlakozásakor, akár, mint védhatalom. Felháborodását fejezte ki, amiért a legutóbbi népszámlálás alkalmával gyakorlatilag át lett verve a székely nép, mert a politikum azt a félrevezető üzenetet fogalmazta meg számára, hogy tagadja meg székely mivoltát, ezáltal pedig elvesztette az önrendelkezési jogához elengedhetetlenül szükséges jogi alapot, a létezést, mint önálló nép. Felvállalni a székelységet, majd Székely Nemzetgyűlésen dönteni az önrendelkezési jog gyakorlásának formájáról, ezek az önrendelkezés kivívásának lépései, fogalmazott Benke.



Meister Éva színművésznő verses-dalos összeállítása megint előcsalogatta a turistákat is a Hősök tere különböző szegleteiből.

 Dr. Bene Gábor műsorvezető saját beszéde felvezetéseként Vass Ildikó Szegedről az ősi székely himnuszt énekelte.

Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnöke több vármegyés, köztük Incze Béla, a HVIM budapesti elnöke társaságában érkezett a Visszhangra. A kézdivásárhelyi fiatalembert, mint ismeretes, Szőcs Zoltán bajtársával, a vármegye erdélyi elnökével együtt a román állam terrorvád alá helyezte, előzetes börtönbüntetésbe helyezte, majd elsőfokon pontosan ugyanannyi időtartamra ítélte el (a terrorvádat a kihágásszintű pirotehnikai eszközökkel való visszaélés cselekményére változtatva), mint amennyit előzetesben töltött (ez a joggyakorlat Romániában annyit jelent, hogy elismerik, ártatlan volt).



Beke István bepillantást engedett az ártatlan meghurcoltatásuk és az azzal való szembenézés történetébe, a tömeg hosszan skandálta a nevét, megemlékezve egyúttal annak a sötét időszaknak a civil megmozdulásaira, tüntetéseire is, felidézve azok szlogenjeit.

Fábián Zoltán, a népszerű Hungarica nemzeti rockegyüttes szólistája lépett fel szólóban, három dalt adva elő.



A rendezvényt tehetséges ifjú néptáncosok tovább színesítették.



Felszólalt még Ludányi Horváth Atilla, a Koronatanács tagja is, Szabó Atilla beszámolt a Koronatanács tevékenységéről, majd a rendezvény majd egy órás, fergeteges László Atilla koncerttel zárult.



Kapcsolódó:
Visszhang - magával ragadó székely nemzeti fesztivál a Hősök terén - 1. rész. Székely Függetlenségi Menet (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése