2019. december 2., hétfő

Székely Hadosztály megemlékezés Nyíregyházán

November 29-én 13.00 órától Nyíregyházán, a megyeháza falán található Székely Hadosztály emléktábla valamint vitéz Vén Zoltán m.kir. ezredes, aranysarkantyús vitéz emléktáblája előtt emlékezett meg a Székely Hadosztály megalakulásának 101. évfordulója alkalmából a Trianon Társaság. A rendezvényt Dalmay Árpád, a Trianon Társaság és a Rákóczi Szövetség helyi elnöke vezette, felszólalt Kovács Zoltán, a Magyarok Szövetségének helyi elnöke, akinek édesapja a Székely Hadosztályban szolgált, és aki leszögezte, a Székely Hadosztály a trianoni gyalázatba az első tőrdöfést hajtotta végre történelmi jelentőségű tevékenységével, és az első nyíltan revizionista törekvésű katonai mozgalom volt.

Beszédet mondott Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke is.

A díszőrséget a Magyar Honvédség katonái valamint korhű ruhákban a Honvédsuli növendékei biztosították.

A rendezvényen a Trianon Társaság, a Rákóczi Szövetség nevében Dalmay Árpád, a Megyei Közgyűlés képviseletében Baracsi Endre, Szepesházy Imre, az Aranysarkantyús Vitézi Lovagrend elnöke, Nagy Ernő, Lónya polgármestere, Berei Károly vitézi hadnagy Nagykárolyból, valamint Almási Sándor Hajdú-Bihar megyei vitézi hadnagy helyezték el a kegyelet koszorúit az emléktábláknál.

Tárogatón játszott Martinovszky István tárogató művész.

A rendezvény után a megyeháza Alpár Ignác termében Komiszár Dénes tartalékos főhadnagy, a Magyar Honvédség Megyei Hadisírgondozó részlegének részlegvezetője tartott előadást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez kötődő hat aranysarkantyús vitézről, amelynek során arról is beszámolt, hogy az egy évvel ezelőtt, 2018 december 1-én szintén a megyeházán tartott előadás során szóba került, Vitéz Vén Zoltán m.kir. ezredes, aranysarkantyús vitéz balatonboglári síremlékét idénre az ígéreteknek megfelelően teljesen rendbeszedték és a nemzeti sírkert részévé tették.




Kapcsolódó:
Komiszár Dénes Facebook bejegyzése: Székely Hadosztály megemlékezés 
Boldog december elsejét - a Demokrácia terén tüntetett a Székelyek Világszövetsége (Ruszin Kárpátalja)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése