2019. december 8., vasárnap

Székely leszek 2021 Mozgalom - sepsiszentgyörgyi vitafórum

Megtartotta vitafórumát a Székely leszek 2021 Mozgalom tegnap a sepsiszentgyörgyi Fidelitas Hotel konferenciatermében.

A fórumon a mozgalom aktivistái mellett Bálint József az Erdélyi Magyar Néppárt képviseletében, Ferencz Csaba a Székely Nemzeti Tanács képviseletében, Pilán József a Magyar Nemzet Határtalanul Egyesület képviseletében, Péter Mária a Néri Szent Fülöp Egyesület képviseletében, Bajna Levente előadóművész, nemzeti rapper, Ruszka Zsolt támogatói minőségben és jómagam civil székely aktivistaként vettünk részt. A házigazdák részéről Benke Csaba, Bardócz Botond, Szabó Attila Mihály, Foró Andrea és Benedek Imre vállaltak aktív szerepet a vitában.

A meghívott fórumozók közül Veress Dávid, a Székely Nemzeti Tanács Csíkszéki elnöke valamint a csíkszeredai RMDSz elnöke sem, és Ráduly Róbert RMDSz-es polgármester sem jelent meg végül, valamint személyes ellentétekre hivatkozva Baliga Csaba csángó civil aktivista is visszamondta a részvételt.

A Csíkszeredai Sapientia Egyetem egy egyetemistával képviseltette magát a fórumon Igyártó Andor Attila személyében.

Felvezetésként Bajna két megindító dalát, a "Respekt a vérnek 2"-t, valamint a "Székelyföld ébredj"-et hallgattuk meg a művész előadásában, majd Ruszka Zsolt irodalmi műfajteremtő tanmeséiből hallhattunk, és Péter Mária, Benke Csaba és Szabó Attila Mihály is megosztotta velünk a gondolatait.

A továbbiakban, egy nagyon jól kitalált és moderált vitában a székely falutörvényeket, a Székely Nemzetgyűlés problematikáját, a Székely Nemzetgyűlést összehívni hivatott Székely Önkormányzati Tanács ügyét, a székely hagyományápolást, a székely jogvédelmi lehetőségeket, a Székely Szabadság Napját, érintőlegesen Beke István és Szőcs Zoltán ügyét és legkimerítőbben a székely önazonosság, a székelyek hivatalos létszáma és a 2011-es, valamint 2021-es népszámlálás ügyét vetette fel a moderátor Benke Csaba. Ugyanakkor Ferencz Csaba érdemben be tudta mutatni a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiókról, amelynek aláírásgyűjtési fázisába a Székely leszek 2021 Mozgalom is bekapcsolódott.

A vita során, kiemelkedő momentumként Ferencz Csaba és Bálint József a Székely Nemzeti Tanács álláspontját védte a Székely Nemzetgyűlés ügyében, amely szerint, noha valóban a 2006-os Ditrói Székely Nemzetgyűlés határozata kimondja, hogy újra össze kell hívni a Székely Nemzetgyűlést, és valóban ennek összehívása a Székely Nemzeti Tanács hatásköre, de azt csak akkor szabad összehívni, ha ebben minden erdélyi magyar hivatalos politikai párt egyetért.

Ezt az álláspontot jómagam és Péter Mária is vitattuk, szerintünk a Székely Nemzetgyűlés pontosan nem a pártokról, hanem a székely emberek közéletbe való beleszólásáról szól a székelység történelmének kezdete óta. Kifejtettük, hogy szerintünk amennyiben a Székely Nemzeti Tanács nem hajtja végre maradéktalanul a Székely Nemzetgyűlés ditrói határozatát, úgy megkérdőjelezi a Székely Nemzetgyűlés minőségét, mint évezredes legfőbb székely döntéshozó intézmény, és ez nem összeegyeztethető a székely szokásjoggal.

A székely jogvédelmi lehetőségeknél felmerültek komoly etnikai alapú jogsértések, amelyek a Mozgalom tagjaival estek meg, és amelyek megtorlatlanul maradtak, de felmerült a helységnévtáblák, utcanévtáblák, intézménynévtáblák feliratoztatásának lehetősége akár székely rovásírással is, mint a székely identitás hivatalos népszámláláson való kimutatásának belföldi jogi következménye, ugyanakkor annak nemzetközi jogi vonatkozásait is elég kimerítően tárgyaltuk.

A négy órás vitafórum a székely és magyar himnusz eléneklésével, valamint a Székely Miatyánk meghallgatásával ért véget.







(képek forrása: Bardócz Botond)

Kapcsolódó:
Székely leszek 2021 Mozgalom fóruma (szekelyszo.com)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése