2020. február 28., péntek

Feljelentés az Úz völgye botrányban - "meglepetésre" a moinești nyomozó hatóság nem indít eljárást

A tavaly júniusi Úz völgye botrányban a dormánfalvi polgármester ellen birtokháborítás, építkezési engedély nélküli építkezés és halott valamint temetőgyalázás tárgyában tett feljelentésemre adott választ a Moinești Bíróság mellett működő Ügyészség.

A válaszból kiderül, hogy az esetben összesen négy személy tett feljelentést, egy kolozsvári illetőségű magánszemély, Civek Péter, én, magánszemélyként, valamint két jogi személy, a Csíkszentmártoni Polgármesteri Hivatal és Hargita Megye Önkormányzata.

A négy feljelentés összevont iratcsomójában hozott határozatban megállapítják, hogy az Úz völgyében felállított keresztek építkezési engedéllyel lettek felállítva, amelyek körüli hiányosságokat a Bákói Észak-Kelet Regionális Építkezési Felügyelőség már szabálysértési bírsággal sújtott.

Az általam feljelentett birtokháborítás ügyében nem indul eljárás, mivel az ügyészség álláspontja szerint nem létezik a cselekmény. A keresztek felállítása Dormánfalva saját közigazgatási területén történt.

Az ugyancsak általam feljelentett temető és sírgyalázás ügyében szintén nem indul eljárás. Ennek okát egyáltalán nem taglalták a határozatban, semmilyen utalást nem tettek rá.

Megjegyzések: A feljelentésemben arra hivatkoztam, hogy magyar katonák fejfájára "Erou român necunoscut" feliratot tenni halottgyalázásnak minősíthető. Azóta, ahogy a média is beszámolt róla, visgálatok során kiderült, hogy valóban magyar katonák voltak, akiknek a sírjára az ominózus betonkeresztek, az "Erou român necunoscut" felirattal, elhelyezésre kerültek. Ez olyan súlyos tényállási elem, amely fölött szó nélkül elsiklani, amelyet nem elemezni furcsa.

A birtokháborítás tényállásánál nem vették figyelembe azt az általam felhozott érvet, miszerint a hatályban lévő 2002 évi 103. sz. törvény 2 cikke kimondja, hogy az Úz völgye közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozik, továbbá a 2010. évi 299 sz. kormányrendelet a csatolmányok részben leszögezi, hogy az Úz völgyében található Hősök temetője Csíkszentmárton leltárába kerül. Ez ugyancsak egy súlyos tényállási elem, amelyet nem figyelembe venni, azt megpróbálni elhallgatni szintén hiányosság.

Összességében véleményem szerint a határozat törvénytelen és megtámadható.










Kapcsolódó:

Józan ész - feljelentés a dormánfalvi polgármester ellen (ruszinkarpatalja.blogspot.com)
Újabb fordulat: Egyetlen román katona sincs az úzvölgyi temetőben (hirtv.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése