2020. február 19., szerda

A csak románul feliratozott útjelző táblákat magyarul is feliratozni fogják, csak nem egyszerű - Válaszolt a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal.

Válaszolt a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal a Székely Leszek 2021 Mozgalom Jogvédelmi Kabinetjének nevében benyújtott kérvényemre, amelyben a csíkszeredai útjelző táblák helyzetét firtattam.

A hivatal álláspontja szerint ők az utóbbi időben kizárólag kétnyelvű, román és magyar feliratozású útirányjelző táblákat helyeztek ki az ő hatáskörükbe eső területeken. Felhívja a figyelmet, hogy a Jogvédelmi Kabinet valószínűleg nem megfelelően tájékozott a táblák kihelyezésének jogi hátterét illetően.

A csak románul feliratoztatott táblákat az Országos Autópálya- és Útkezelő Társaság helyezte ki.

Ennek ellenére a hivatal ígéretet tett az említett táblák kétnyelvűsítésére, amely hosszabb időt fog igénybe venni.



A Jogvédelmi  Kabinet álláspontja:

"Álláspontunk szerint a hivatal némileg ellentmondásba keveredett, mivel ha a csak románul feliratozott táblákat az Országos Autópálya- és Útkezelő Társaság helyezte ki, akkor hogy tud mégis ígéretet tenni a hivatal azok kétnyelvűsítésére?

A hivatalnak küldött levélben is egyértelműsítésre került a táblák kihelyezésének jogi alapját adó  Diszkrimináciellenes Tanács 22 sz. 2017.01.11-i határozata, amely 19 csíkszeredai útjelző tábláról mondta ki, hogy azok hátrányosan megkülönböztetőek a magyar kisebbségre nézve, mivel a rajtuk feltüntetett helységnevek nincsenek magyar nyelven is megjelenítve, ettől a Hivatal eltekint.

Összességében azonban egy pozitív választ kaptunk, amely a helyzet értékelését nagyban elősegíti.

Köszönjük.

Székely leszek 2021 Mozgalom Jogvédelmi Kabinet"

Kapcsolódó:
Útjelzőtábla-kommandó - kérvény Csíkszereda polgármesteréhez (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

A csak román útirányjelző tábla Székelyföldön hátrányosan megkülönböztető - Benke Csaba feljelentést tett (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Elvileg diszkriminatív a Csíkszeredában levő összes, csak románul feliratozott útjelzőtábla (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése