2020. január 15., szerda

Útjelzőtábla-kommandó - kérvény Csíkszereda polgármesteréhez

Kérvényben fordult a Székely leszek 2021 Mozgalom Jogvédő Kabinetje Csíkszereda polgármesteréhez a város közigazgatási területén található, csak román nyelven feliratozott útjelző táblák ügyében.

A kérvényt az indokolta, hogy, noha a Diszkrimináciellenes Tanács 22 sz. 2017.01.11-i határozata 19 csíkszeredai útjelző tábláról mondta ki, hogy azok hátrányosan megkülönböztetőek a magyar kisebbségre nézve, mivel a rajtuk feltüntetett helységnevek nincsenek magyar nyelven is megjelenítve, a táblákat érintő helyzet azóta sem sokat változott. A hivatkozott 19 tábla kivétel nélkül ugyanolyan jogsértő állapotban van most is, 3 évvel a Diszkriminációellenes Tanács határozata után. Azonfelül a város egész területén számos más, csak románul feliratozott útjelző tábla is található.

Ugyan jelentek meg új, ezúttal kétnyelvű útjelző táblák is, azonban a városban alkalmazott gyakorlat nem egységes, olyan eset is van, hogy egymás közvetlen szomszédságában található egy csak románul feliratozott, egy románul is, magyarul is feliratozott tábla.

Kérvényében a jogvédő kabinet kifejti, hogy egységesen és törvényesen, mindkét nyelven feliratozott útjelző táblák a kívánatosak Csíkszereda területén, és a polgármestert, mivel ő az illetékes, intézkedések meghozatalára szólítja fel ennek a célnak az érdekében.

















Elvétve, a csak románul feliratozott táblák mellett, jogszerűen, két nyelven feliratozott táblák is találhatóak:





Néha egy csak románul, és egy románul is, magyarul is feliratozott tábla található közvetlenül egymás mellett:








Kapcsolódó:
Elvileg diszkriminatív a Csíkszeredában levő összes, csak románul feliratozott útjelzőtábla (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése