2020. január 27., hétfő

Ordító kettős mérce - A Székely leszek 2021 Mozgalom bizonyítékot szolgáltat

Átiratban tette le Bajna Levente Grüman Róbertnek a Hargita Megyei Törvényszéken tartandó perében azokat a dokumentumokat, amelyek azt igazolják, hogy a Hargita Megyei Csendőrség kettős mércét alkalmazott, mikor Grüman Róbertet, a Kovászna Megyei Önkormányzat alelnökét 3.000 lejes bírsággal szankcionálta be nem jelentett rendezvény szervezéséért a 2019.06.06-i botrányos Úz völgyi események kapcsán.

Az Úz völgyi esetet követően a csíkszeredai Csiszér Lóránt azonnal feljelentést eszközölt a Hargita Megyei Csendőrségen be nem jelentett rendezvény szervezéséért és az azon való részvételért a botrányt okozó, randalírozó és rongáló román nemzetiségű személyek ellen. A csendőrség válaszában közölte, hogy az adott helyszínen és időpontban a gyülekezési törvény 3. cikke által szabályozott, nem bejelentésköteles megemlékezés zajlott, amin a csendőrség semmilyen rendbontást nem észlelt, ezért nincs ok semmilyen szabálysértési eljárás indítására.

Csiszér Lóránt feljelentése elérhető itt:



A csendőrségnek a feljelentésre adott válasza pedig itt érhető el:


Az eset folytatásakénet (nem túl) nagy meglepetésre a rendezvény helyszínén tartózkodó magyar és székely nemzetiségűeket szervező Grüman Róbertet 3.000 lejes bírsággal sújtotta ugyanez a Hargita Megyei Csendőrség, be nem jelentett rendezvény szervezéséért.

A Székely leszek 2021 Mozgalom csíkszeredai aktivistája, Bajna átiratban tette le bizonyítékként a Csiszér Lóránt által eszközölt feljelentést és az arra a Hargita Megyei Csendőrség által megfogalmazott választ. Átiratában arra hivatkozott, hogy a büntetőeljárási törvénykönyv  97. cikk (1) pont kimondja, a bizonyíték definíció szerint a teljes igazság feltárására bármilyen tényállási elemet jelent, jelen esetben ezek a csatolt átiratok, amelyek egyértelműen bizonyítják a Hargita Megyei Csendőrség által gyakorolt hátrányos megkülönböztetést és kettős mércét.

A csendőrség ugyanis a román tüntetők esetében alkalmazta a gyülekezési törvény 3.cikkét, azaz nem bejelentésköteles megemlékezésként határozta meg a köztéri tevékenységüket, a magyar és székely tüntetők esetében viszont már eltekintett a gyülekezési törvény 3. cikkétől és bejelentésköteles rendezvényként határozta meg ugyanazt a köztéri tevékenységet, a bejelentés elmulasztását pedig szankcionálta is.



Kapcsolódó:
Úzvölgyi erőszakos temetőfoglalás - A csendőrség fellebbezett (Háromszék)
Grüman Róbert Facebook bejegyzése (Facebook)

1 megjegyzés:

  1. Nem csodálkozom , hiszen úgyabból a sovén magyar ellenes kottából játszanak ma a demokratúrában is , mint a Ceusescu idején

    VálaszTörlés