2023. március 13., hétfő

Közérdekű bejelentésben kértem a kézdivásárhelyi Kratochvil Károly mellszobor visszaállítását



Mint ismeretes, Dan Tanasa román blogger jogi akciója nyomán el kellett távolítani a kézdivásárhelyi közterületen, az egykori kaszárnya boltívében álló mellszobrot, Kratochvil Károlynak, a Székely Hadosztály egykori parancsnokának és a magyar hadsereg egykori altábornagyának mellszobrát. 

Dan Tanasă azt szúrta ki, hogy sajnos az azóta már vagy kilenc éve ott található mellszobornak egyetlen engedélye sem volt rendben, sem építkezési, sem műemlékvédelmi engedéllyel nem rendelkezett a szobor. A magyar és székelygyűlölő blogger erre természetesen azonnal lecsapott, feljelentése nyomán a szobrot el kellett távolítani. A blogger feljelentését a helyi rendőrség végül arra hivatkozva utasította el, hogy az elévült. 

Mindenezek fényében közérdekű bejelentésben fordultam Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalához, amelyben kérvényezem, hogy a szobrot, ezúttal a törvényes engedélyek beszerzésével, állítsák vissza egy kézdivásárhelyi közterületre. Külön felhívtam a polgármester úr figyelmét, hogy egyébként az egyik szükséges engedélyt, az építkezési engedélyt maga a polgármesteri hivatal kell kiállítsa, úgyhogy remélhetőleg az nem kell problémát okozzon. 

Kértem továbbá a polgármester urat, hogy amennyiben a műemlékvédelmi engedély kiállítása jogi akadályba ütközne, erről azonnal tájékoztasson engem. 



Az eset alapos lecke annak az egyébként nem csak a székelyekre, de a magyarokra is jellemző mentalitásnak, hogy egyébként jó kezdeményezések esetében mellveregetésből (mert nekik ne mondja meg senki, stb.) eltekintenek a vonatkozó, egyébként nem betarthatatlan törvények betartásától, és a következményekkel szembesülni kénytelenek. 

Az eset azonban lehetőség is, civil öntudatot és civil akaratot kifejező közérdekű bejelentésekkel, amelyekkel elkezdjük a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalt bombázni, akár közös sikerként vissza is állíttathatjuk a szobrot, a szobor köztéri visszaállításának ugyanis megalapozott jogi akadálya nem lehetséges, Kratochvil Károly nem volt a román hatóságok által elítélt háborús bűnös, így szobrának engedélyezését semmilyen megalapozott jogi érvvel nem lehet megakadályozni. 

Az esetről Bajna Levente, a Székely Népi Egység Egyesület elnöke is készített egy Facebook videót, amely megtekinthető itt:

 


Kapcsolódó:

El kell távolítani Kratochvil Károly kézdivásárhelyi mellszobrát (szekelyhon.ro) 

EXCLUSIV. Amplasarea bustului lui Károly Kratochvil la Târgu Secuiesc, PENALĂ / Dosarul penal, clasat / Bustul a fost îndepărtat (dantanasa.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése