2024. augusztus 5., hétfő

A diszkriminációellenes tanácshoz fordult a székely kormány, mert Csomafalva nem válaszolt rovásírással a rovásírásos beadványunkra


(a kép Csomafalva Polgármesteri Hivatalától származik)

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordultam panasszal, mert Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala, noha határidőben válaszolt a közérdekű bejelentésemre magyarul és románul, azonban elmulasztotta a rovásírással kiállított válasz megküldését. 


Csomafalvát azzal a kéréssel kerestem meg, hogy a település ki és bejáratainál levő helységnévtáblákat rovásírással is feliratozzák, arra való tekintettel, hogy a település több, mint 60%-a vallotta magát székelynek a legutóbbi népszámláláson. Külön kiemeltem, hogy a kérésemre a választ rovásírással is állítsák ki. 

Mivel Csomafalva egyébként arról híres, hogy a helységnévtáblái rovásírással is feliratozva vannak már régóta (ehhez egyébként ismételten gratulálunk), a kérés lényege abban rejlett, hogy a válasz rovásírással is ki legyen állítva.

Ezt sajnos azonban a polgármester elmulasztotta, így azonnal a diszkriminációellenesekhez fordultam panasszal. 

Azt sérelmezem, hogy a csomafalvi polgármester állítása szerint a székelyek valójában magyarok, és a rovásírás csak a magyarság egy nem igazán használt történelmi és kulturális jellegzetessége, azonban a hivatalos magyar írásmód a latin betűs írásmód, ezért ő nem köteles rovásírással is válaszolni a kérelmemre, elég csak latin betűkkel.

A székely kormány álláspontja szerint viszont a székelység és a magyarság ugyan alapvetően ugyanazt a nyelvet beszélik, azonban ez a nyelv kétféle írásmóddal rendelkezik, az egyik a latin, ezt használják a magyarok (a Magyar Tudományos Akadémia határozata alapján), a másik a székely rovás, ezt használják a székelyek. Bizonyítékként arra, hogy a székelyek a rovásírást használják, a saját határidőnaplóm néhány oldalát csatoltam a panaszhoz. 

A székely rovás tehát a székelység nyelvének írott formája, és ezt, amennyiben a település lakosságának 20%-át eléri a székelység, a hivatalos kommunikációban is használni kell, a közigazgatási kódex szerint. 




A kérdést itt elemzem bővebben:


Kapcsolódó:

Ez a kemény, nem a kád széle - rovásírással kiállított közérdekű bejelentést küldtem Csomafalvának, rovásírásos választ várok vissza (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése