2021. február 5., péntek

Elég a maszkfasizmusból! - az egyenlő bánásmód törvény tiltja a vásárlásból való kizárást


Az Egyenlő Bánásmód Főigazgatósághoz fordultam panasszal, mert a vásárosnaményi Tesco áruház kizárta a lakosság egy csoportját (amely csoporthoz én is tartozom) az általa lebonyolított áruforgalmazásból és ezt feliraton is közölte. Az áruk forgalmazásából kizárt csoport az arcmaszkot nem viselők társadalmi csoportja.
 
                                       
 

A 2003. évi CXXV törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról, “Áruk forgalma és szolgáltatások igénybevétele” fejezete, 30. § (1) kimondja: 

“30. § (1) Az egyenlő bánásmód követelményének megsértését jelenti különösen - a 8. §-ban meghatározott tulajdonság alapján az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben, így különösen a vendéglátó-ipari, kereskedelmi, valamint a művelődés és a szórakozás céljára létrehozott intézményekben - 

a) megtagadni vagy mellőzni szolgáltatások nyújtását vagy áru forgalmazását, 

c) olyan feliratot vagy jelzést elhelyezni, amely azon következtetés levonását teszi lehetővé, hogy az ott nyújtott szolgáltatásból vagy áruforgalmazásból valakit vagy valakiket kizárnak.”  

Panaszomban megállapítottam, hogy a Tesco áruház által hivatkozott "maszk" a  Budapesti V. és VIII ker. ügyészség B.V-XIII.3708/2020/4. határozata értelmében ruházatnak minősül.

Következik, hogy a ruházatom miatt, éspedig konkrétan egy ruhadarab nem viselése miatt lettem kizárva az áruforgalmazásból. 

Megállapítom azt is, hogy a ruházat az ember szabad véleménynyilvánításához tartozik, identitásának, akár vallási, politikai vagy más meggyőződésének a szabad kinyilvánítási formája, elsődleges, az időjárás viszontagságait kivédő funkciója mellett. 

Megállapítom továbbá, hogy a 2003. évi CXXV törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról 8. § i), j) pontok kifejezetten a vallási, politikai vagy más meggyőződés miatti hátrányos megkülönböztetést határozzák meg. 

Kérem az egyenlő bánásmód követelménye megsértésének megállapítását a vásárosnaményi Tesco áruház esetében.

Leszögezem, hogy az alaptörvény ugyan a kormánynak ad lehetőséget, hogy veszélyhelyzetben a törvényektől eltérjen, de csakis a kormánynak ad ilyen lehetőséget, egyetlen más fizikai vagy jogi személynek sem, így a naményi Tesco-nak sem.

 










Kapcsolódó:

Ruházatnak tartja az ügyészség a maszkot, nem orvosi eszköznek, az, hogy emberi jogot sért-e, szerintük nem tartozik a hatáskörükbe. Elutasították a rendőrségi határozat elleni panaszomat Karácsony Gergely maszkrendelete ügyében.(ruszinkarpatalja.blogspot.com)

2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról (netjogtar.hu)

Kiket nem szolgáltak ki eddig az üzletben, avagy fasizmus régen és most (ruszinkarpatalja.blogspot.com)



2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. T. Csibi Barna! Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot, amilyen gyorsan lehet. Hasonló cipőben járok, szükségem lenne a képként csatolt beadványára docx formátumban. Köszönettel: harmonizallak@gmail.com

    VálaszTörlés