2016. szeptember 12., hétfő

A Székely Köztársaság Kormányának hivatalos állásfoglalása az október 2-án Magyarországon tartandó népszavazás kapcsán

Állásfoglalás az október 2-án Magyarországon a "kényszerbetelepítés ellen" tartott népszavazás kapcsán 

Tudatában annak, hogy a népszavazás a népek önrendelkezési joga kifejezésének egyik alapvető intézménye, a Székely Köztársaság Kormánya mégsem tudja komolyan venni ezt a népszavazást, legelső sorban azért, mert a Nemzeti Választási Iroda, mint magyar közintézmény több, az EU-ből való kilépésről szóló civil népszavazási kezdeményezést is elutasított a közelmúltban a magyar alaptörvénnyel való összeegyeztethetetlenségre hivatkozva.

Álláspontunk szerint a migránsprobléma gyökere pontosan Magyarország EU tagsága. Ez az EU tagság egy népszavazásnak köszönhető, amely népszavazást megelőzően Budaházy György civil közéleti szereplő és köre kampányolt a belépés ellen, a jelenlegi hatalom pedig mellette.

Azt a helyzetet, amelybe belépni lehet, de kilépni nem, csapdának nevezzük. Véleményünk, hogy a jelenlegi hatalom csapdába csalta a magyar népet, és jelenleg látványos és költséges ál-népszavazással altatja annak önvédelmi reflexeit.

Ennek alátámasztására az is érv, hogy a jelenlegi hatalom közreműködésével lett megszüntetve a határőrség, amely intézmény létfontosságú a migrációs kérdés kezelésében, ugyanakkor a jelenlegi hatalom lesöpörte az asztalról az ellenzéknek a határőrség visszaállításával kapcsolatos kezdeményezéseit.

Súlyosbítja a helyzetet a Budaházy György és társai ellen (akik pontosan a fent említett csapdára figyelmeztettek), egy magyar igazságszolgáltató intézmény által kirótt drákói, összesen 125 évnyi fegyházbüntetés olyan cselekményekért, amelyek egyrészt egyáltalán nem meggyőzően bizonyítottak, másfelől a büntetőjogi besorolásuk is ordítóan jogtalan (a felrótt cselekmények az alacsony kárt okozó rongálás tényállását merítik ki, egyáltalán nem a vád terrorizmus besorolását). 

Budaházy Györgyöt és társait a fegyházbüntetés mellett a közügyektől is eltiltották, eszerint a népszavazáson sem vehetnek részt. Amennyiben az ő politikai véleményük nem érdekli a jelenlegi hatalmat, úgy a miénk se érdekelje.

Véleményünk kialakításában a népszavazásra bocsátott kérdés nem egyértelmű jellege is szerepet játszik. Magyarország Alaptörvénye, 8. cikk (2) pont kimondja, hogy országos népszavazás tárgya az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdés lehet. A jelen népszavazáson szereplő kérdés ugyanakkor, ebben a megfogalmazásban az Európai Unióra vonatkozik, így ezen kérdésben a Magyar Országgyűlésnek véleményünk szerint nincs hatásköre.

Mindenezekre való tiltakozásul hivatalos véleményünk, hogy a most esedékes népszavazáson a tudatos politikai önmegtartóztatást kell gyakorolni, és nem elmenni szavazni.

Tisztelettel
Székely Köztársaság Kormánya
Csibi Barna
külügyminiszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése