2016. szeptember 17., szombat

Székelyföld szíve Csíkszeredában dobbant - Székely Hadosztály szoboravatás Csíksomlyón

Kétnapos rendezvénysorozattal kerültek felelevenítésre az első világháború csíki és erdélyi történései a Román Királyság hadba lépésének, valamint a román hadsereg Csíkszeredán való átvonulásának 100. évfordulóján.

A rendezvénysorozat pénteken beszélgetéssel és filmvetítéssel kezdődött, a Csíki Moziban 19 órától mutatták be a Koszta István hadtörténelemíró, újságíró forgatókönyve alapján készült Székely kálvária című 52 perces dokumentumfilmet. Az esemény házigazdája Füleki Zoltán, Csíkszereda megbízott alpolgármestere volt.

Szombaton délelőtt 10 órától a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület szervezésében koszorút helyeztek el Márton Áron püspök szobránál a Szabadság téren, majd 11 órától került sor a csíksomlyói Fodor-ház udvarán a Székely Hadosztály tiszteletére Miholcsa József tervezte és Zavacki Walter által kifaragott állított emlékmű felavatására.






A Márton Áron téren a huszárokkal együtt a térre lovagló Csapai Árpád egyetemi lelkész tartott ragyogó beszédet a Székely Hadosztály és Márton Áron kapcsolatáról.



A rendezvényen nagy számban képviseltette magát a Rebel Wolves Szeklerland és a Flagellum Dei Székelyföld Motoros Klubok, valamint egy kászoni motoros klub tagjai is.





A szoboravatás keretében a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagjai ünnepélyesen felvonták a székely zászlót.



A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a Zöld Fák csíkszentimrei fúvószenekar eljátszotta a Székely Hadosztály indulóját.

 

Petres Kálmán, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület elnöke és a Székely Hadosztály szoboregyüttes ötletgazdája beszámolt az egész elképzelés megvalósulásáról,  valamint köszönetét fejezte ki minden civil szervezetnek, állami intézménynek és magánszemélynek a támogatásért.

 



Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere beszédében kiemelte, hogy a Székely Hadosztály szoboregyüttes kiemelt jelentőségét elsősorban az adja, hogy azt teljes egészében civil szervezet képzelte el, küzdött érte és vitelezte ki, akár a hatóságok esetenkénti akadékoskodása ellenére is, példát mutatva ezáltal civil ellenállásból és civil közéleti szerepvállalásból.



Ambrus Ágnes, a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki székkapitánya beszédében felhívta a figyelmet az I. világháború során a román hadsereg és a román etnikumúak által elkövetett brutális magyar és székelyellenes népirtásokra, Kőröstárkányban, Kisnyégerfalván, Etéden és számos más településen, valamint a kézdivásárhelyi terrorvád alá helyezett hatvannégy vármegyés fiatalok, Szőcs Zoltán és Beke István sorsára is emlékeztetett.



A Székely Nemzeti Tanács nevében az erdővidéki Benkő Emőke szólalt fel. Kiemelte, hogy a Székely Hadosztály magját képező első zászlóalj pontosan Erdővidékről érkezett.

 

Gergely István Tiszti Márton Áron hadnagynak tett képzeletbeli jelentést, amelyben kérlelhetetlenül beszámolt az erdélyi magyar és székely közállapotok siralmas voltáról, a nemzet állapotáról.

 












A szoboregyüttest leleplezése után Göthér Gergely csíksomlyói plébános áldotta meg.
A rendezvény egész időtartama alatt az Igazi Csíki Sör felállított sörsátrában ingyen csapolt igazi csíki sört fogyaszthattak a résztvevők, ebédre térítésmentesen bográcsgulyást, vagyis csíki pityókatokányt tálaltak a szervezők.
A száz évvel ezelőtti történteket idézte fel a Csíki Székely Múzeum kiállítása, amelynek megnyitóját szombat délután 6 órától tartották. A rendezvényen Darvas Kozma József kiemelkedő módon hívta fel a figyelmet a cionista háttérhatalmak mesterkedéseire, mint az I. világháború alapokára, Buczkó József hajdúnánási néprajzkutató, helytörténész a Székely menekültek Hajdúnánáson című kötete alapján tartott előadást, melynek témája az 1916. évi román katonai támadás miatt bekövetkezett csíki és gyergyói székelyek menekülésének és befogadásának története Székelyföld és Hajdúnánás vonatkozásában.

Kapcsolódó:
Ahol méltóképpen lehet emlékezni a Székely Hadosztályra (szekelyhon.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése