2016. november 10., csütörtök

Feljelentést tett a Székelyek Világszövetsége a Sepsi BC kolozsvári mérkőzésén tapasztalt rasszista indíttatású bűncselekmények tárgyában




"Alulírott Csibi Barna feljelentést teszek a Kolozsvári Bíróság mellett működő Ügyészségen a következő cselekmények tárgyában:

2016.10.28-án a Román Női Kosárlabda Bajnokság soron következő mérkőzésén, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi BC és a Kolozsvári Universitatea közötti mérkőzésen, a Horia Demian sportpályán a következő cselekmények történtek:

A sportrendezvényen számos személy, legnagyobb valószínűséggel a hazai Universitatea szurkolói a következő szlogeneket szkandálták: "Kifele a bozgorokkal az országból!", "Kifele a magyarokkal az országból!", "Székelyföld román föld!", "Magyarország, leszophatsz!", "Magyarország szar!".

A román btk. 369 cikke meghatározza a gyűlöletre és hátrányos megkülönböztetésre való usztítás bűncselekményét.

A 2002 évi 31. sz. sürgősségi kormányrendelet 2 cikk. a), b) pontja meghatározza a rasszista, fasiszta és idegengyűlölő eszmék fogalmát, valamint az ezen eszmék terjesztésére alkalmas eszközöket, ezek között a szlogeneket is pontosítja. A 4. cikk kimondja ezen szlogenek nyilvános használatának büntethetőségét. 

Ebben az értelemben a felsorolt cselekmények kimerítik az idézett bűncselekmények tényállási elemeit.

Így a "Kifele a bozgorokkal az országból!", "Kifele a magyarokkal az országból!" szlogenek gyűlöletre és erőszakra uszítanak a magyar, gúnynevén bozgor etnikum tagjai ellen, súlyosan sértve ezáltal Románia Alkotmányának 4. cikk (2) pontját, amely kimondja, hogy Románia minden román állampolgár közös hazája, etnikumhoz való tartozásra való különbségtétel nélkül. Az illető szlogenek a 2002 évi 31. sz. sürgősségi kormányrendelet 2 cikk. a) értelmében olyan eszméket tartalmaznak, mint gyűlölet és erőszak egy etnikum ellen, egyik etnikum felsőbbrendűsége és egy másik alacsonyabbrendűsége, idegengyűlöletre való uszítás. Ezek a szlogenek rasszista, fasiszta és idegengyűlölő szimbólum minőséget kapnak a 2002 évi 31. sz. sürgősségi kormányrendelet 2 cikk. b) pont értelmében. Ezek nyilvános kifejezése a törvény szerint büntetendő.

A "Székelyföld román föld" szlogen a székely etnikumhoz tartozó személyek földtulajdonhoz való jogát, a székely etnikumúak ingatlan tulajdonjogát vonja kétségbe.

A "Magyarország, leszophatsz!", "Magyarország szar!" szlogenek olyan eszméket fejeznek ki, mint a magyar etnikumhoz tartozó személyek alacsonyabbrendűsége, az ő államuk alacsonyabbrendűsége, valamint, ezzel szemben, Románia magasabbrendűsége . Ezek a szlogenek rasszista, fasiszta és idegengyűlölő szimbólum minőséggel rendelkeznek a 2002 évi 31. sz. sürgősségi kormányrendelet 2 cikk. b) pont értelmében. Ezek nyilvános kifejezése a törvény szerint büntetendő.

Súlyosbító körülményként kérem figyelembe venni, hogy az illető személyek nagyszámú, több, mint 500-as lélekszámú csoportban követték el ezen cselekményeiket, amely felveti a rasszista, fasiszta és idegengyűlölő szervezet megalakításának bűncselekményének lehetőségét is, amit kérek kivizsgálni. 

Felhívnám a figyelmet, hogy a Kolozsvári Bíróság 384/2011. sz. jogerős határozata értelmében elutasította a Kolozsvári Törvényszék melletti Ügyészség 491/P/2010 sz. iratcsomójában hozott döntése elleni fellebbezést, ennek megfelelően jogerősen 500 lej büntető bírságra ítélték alulírottat hasonló cselekményért, amikor köztéren a "Gyarmatosítók, takarodjatok" szlogent fejeztem ki, rasszista, fasiszta és idegengyűlölő eszmék terjesztéséért. Kérném az illető végzés tanulmányozását, és a tanulmányozás eredményének pontosítását.

Tanúnak Rusz István Lászlót, a Sepsi BC kosárcsapat ügyvezető igazgatóját javasolom, aki a helyszínen tartózkodott, valamint az eseményről informáló újságcikkeket is javasolom tanulmányozásra.

„Kosár: Magyarellenes tüntetés a kolozsvári rangadón – videók (nemzetisport.hu)”
„Spoort / ”Patriotzii” sportului clujean ridiculizaţi de o fetiţă (corbialbi.ro)” "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése