2024. március 11., hétfő

Ipari terület bővítése - ez lenne az a "közérdekű" cél, amiért kisajátították a szegedi területeket a kínai megszállóknak?

Határidőben válaszolt a Mi Hazánk Mozgalom megkeresésére Szeged Polgármesteri Hivatala. A Mi Hazánk arra volt kíváncsi, hogy mi az a kisajátítási törvény szerinti közérdekű cél, amely alapján kisajátítottak illetve felvásároltak 300 hektár mezőgazdasági területet azért, hogy a BYD kínai elektromos autógyártó cég egy óriásgyárat tudjon ott felhúzni.  

Szeged Megyei Jogú Város jegyzője az adatigénylésre azt közölte, hogy az illető ingatlanokra vonatkozóan az ún. "magyar" kormány kormányrendeletekkel, "nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházás" érdekében, szó szerint, "megállapította a "területrendezési tervek és településrendezési eszközök szabályaitól eltérő szabályokat".

Szeged városa tovább folytatja a tájékoztatást, és közli, hogy ez a kormányrendelettel megállapított eltérő szabály nem más, mint az, hogy a kisajátítás alapjául szolgáló fejlesztési cél "ipari terület bővítése, valamint a Szeged külterületén megvalósítandó beruházások".



Na most, a kisajátításról szóló törvény azt rögzíti, hogy bizonyos, a törvényben rögzített közérdekű célok esetében valósítható meg kisajátítás, ezek a közérdekű célok pedig a következők: 

 2. § Ingatlant kisajátítani a 3. § szerinti feltételek fennállása esetén, a 4. és 5. § szerinti esetekben, az alábbi közérdekű célokra lehetséges: 

* a) honvédelem; 

 b) nemzetközi szerződés alapján megvalósuló területcsere; 

 c) terület- és településrendezés; d) * kötelező állami, illetve kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó oktatási – ideértve a diákotthoni elhelyezést biztosító létesítményeket is –, egészségügyi, szociális, rendvédelmi létesítmény elhelyezése; 

 e) közlekedési infrastruktúra fejlesztése; 

 f) energiatermelés; g) energiaellátás; 

 h) bányászat; 

 i) elektronikus hírközlési szolgáltatás; 

 j) * örökségvédelem; 

 k) természetvédelem; 

 l) * vízgazdálkodás, víziközmű-szolgáltatás, öntözéses gazdálkodás; 

 m) fenntartható erdőgazdálkodás, valamint véderdő telepítése, védőfásítás és közérdekű erdőtelepítés; 

 n) építésügyi korlátozások felszámolása; 

 o) az ingatlant terhelő, az ingatlan rendeltetésszerű használatát jelentősen korlátozó, vagy megszüntető közérdekű használati jogok, szolgalmak miatti hátrányok megszüntetése; 

 p) * környezetvédelem; 

 q) * sportinfrastruktúra fejlesztése; 

 r) * az Országgyűlés munkáját segítő hivatali szervezet elhelyezése; 

 s) * kulturális infrastruktúra fejlesztése; 

 t) * optimális birtokszerkezet kialakítása céljából.

Megállapítható, hogy a Szeged városa által közölt cél, "ipari terület bővítése valamint a Szeged külterületén megvalósítandó beruházások", mint közérdekű cél nem szerepel ebben a felsorolásban.

Nem is szerepelhet, mert a magántulajdon szentsége egy nem kommunista, hanem demokratikus államszerkezet alapvetése. Egy idegen, kínai nagybefektető, jelen esetben a BYD kínai elektromos autógyár érdeke pedig nem a magyar nép közérdeke, hogy ammiatt magyar emberek magántulajdonhoz való jogát csorbítsa az állam. 

Kapcsolódó:

A szegedi polgármestert kérdezem, hogy mégis mi az a közérdek, ami miatt magyarok földjét sajátítja ki a város, hogy azt kínaiaknak adja (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése