2021. augusztus 27., péntek

A napi végzett PCR tesztek száma és a napi esetszámok Pearson féle korrelációs együtthatója 0.837 - Mit is jelent ez?



A tavalyi évre, hivatalosan, közérdekű adatként kikért és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által hivatalosan kiszolgáltatott adatok alapján került kiszámításra az ún. "COVID-19 betegség" diagnosztizálása céljából végzett napi PCR tesztek száma és az ún. "COVID-19 betegséggel" diagnosztizált személyek napi száma (a napi esetszám) közötti, Pearson féle korrelációs együttható, amely szám pozitív és számszerűleg 0.837, azaz 83,7%. 

Az adatsorok némileg hiányosak, a NNK hiányos tájékoztatása miatt nem sikerült megtalálni a 2020 március 13- 2020 április 09 közötti napi esetszámot, valamint év végéről is hiányzik néhány napi adat, azonban ez olyan nagy mértékben már nem tudja befolyásolni ezt az együtthatót.

A két adatsor együttes grafikonja Excel táblázatkezelő programban generálva a következő:


A Pearson féle korrelációs együttható az Excel táblázatkezelő KORREL függvényének segítségével lett kiszámítva. 

Az együttható leírásából kiderül, hogy amennyiben ez a szám pozitív, úgy a két számsor közötti korreláció, azaz statisztikai összefüggés lineáris (ha az egyik növekszik, a másik is növekszik). Valamint minél közelebb van az 1.00 értékhez az együttható értéke, annál magasabb a két számsor közötti statisztikai összefüggés. 

Megállapítható, hogy jelen esetben lineáris összefüggés van az ún. "COVID-19 betegségre" végzett napi végzett PCR tesztek száma és a napi "COVID-19"-el diagnosztizált esetek száma között. Továbbá, mivel ez a koeficiens igen magas, igen közel áll az 1.00 maximális értékhez, kimondható, hogy a COVID-19 napi esetszámok igen magas, 83,7%-ban a COVID-19-re végzett napi PCR tesztek számától függenek. 

Kimondható, és akár bíróság előtt is bizonyítható, hogy a különböző élethelyzetekben kötelezővé tett PCR tesztek mesterséges erőltetése 83,7%-ban felelős az ún. "új koronavírus járvány" napi esetszámaiért. Ez azért fontos, mert például az influenza esetében, mivel az nem bejelentendő betegség, sosem tapasztalhattuk egészséges emberek kényszerű tesztelés alá vetését különböző élethelyzetekben, és így ú.n. "tünetmentes betegek" beazonosítását, az influenza esetében az esetszámot is, de a járványküszöböt is a tünetekkel orvoshoz fordulók számának alapján mérik. 

Kapcsolódó:

A tesztekkel generálják a "járványt"? Közérdekű adatigénylési mozgalmunkkal ezt kívánjuk kideríteni (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Országos tisztifőorvos: az influenzára sose tartották nyilván a fertőzötteket, az elhunytakat, azok átlagéletkorát vagy krónikus betegségeit. PCR tesztet is csak kérésre végeznek, csak azok esetében, akik a háziorvosnál maguk jelentkeznek tünetekkel.(ruszinkarpatalja.blogspot.com)

A tavalyi év során, naponta a médiavírus diagnosztizálására végzett PCR tesztek száma - diagram (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése