2021. október 9., szombat

Hiába van ideiglenes engedélye, mint gyógyszer, az injekció mégis inkább csak "társadalmi összefogás", ha a gyógyszerreklám-törvényről van szó


A fogyasztóvédelmi hivatalként eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal arról tájékoztat, hogy a Pécs közigazgatási területén található óriásplakát Merkely Bélával és az oltásreklámjával nem gazdasági reklám, mert célja egy társadalmi összefogás. És egyébként sincs nevesítve sem a gyártó cég, sem a termék neve.

A tájékoztató levelet azután küldték, hogy fogyasztóvédelmi panasszal fordultam hozzájuk, mert úgy véltem, hogy a gyógyszerreklám-törvény számos előírását sérti az említett óriásplakát. Fogyasztóvédelmi panaszomba azt is belefoglaltam, hogy a Fővárosi Főügyészség NF. 2039/2021/4. sz. határozata, amelyet tiltott emberkísérlet elleni feljelentés tárgyában hozott az ügyészség, azzal az indokkal utasítja el az tiltott emberkísérlet vádját, hogy az új koronavírusra alkalmazott védőoltások, azáltal, hogy ideiglenes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek, "forgalomba hozott gyógyszernek minősülnek" (nem kísérleti fázisban lévő gyógyszernek), azaz mindenképpen gyógyszernek. 

Meglepetésre a fogyasztóvédelmi hatóság pontosan a bepanaszolt tényállást használta fel indokként arra, hogy miért is nem történt, szerinte, szabálysértés. A szóban forgó plakát ugyanis megvalósítja a 2006 évi CXVIII. tv. 17. cikk (1) pontban felsorolt összes szabálysértést, nincs nevesítve a termék, a gyártó, a hatóanyag, nincs betegtájékoztató, nincs használati utasítás, figyelmeztető szöveg. Ezeket a tényeket azonban a fogyasztóvédelmi hatóság akként értékelte, roppant sajátos logikával, hogy akkor ez nem is lehet gazdasági reklám. 




Kapcsolódó:

Óriásplakáton reklámozza az óttást Merkely, panaszt tett a Szent Korona Igazsága a baranyai fogyasztóvédelmi hivatalnál (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Noha a hosszú távú mellékhatásai valóban "bizonytalanok", nem emberkísérlet az mRNS "vakcina" az ügyész szerint (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

A szabolcsi fogyasztóvédelem szerint az "oltás" nem termék, hanem társadalmi összefogás. Komolyan. (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése