2021. október 10., vasárnap

Helységnévtábla kommandó - többfrontos civil nyomás után Vasláb helységnévtáblája feliratozva magyarul is!


(kép forrása: Bajna Facebook oldala)

Árus Zsolt honlapjáról értesültem az örömteli hírről, hogy Vasláb székelyföldi, román többségű, de tekintélyes magyar (székely) etnikummal is rendelkező település helységnévtábláit magyarul is feliratozták.

Noha a tábla támadhatóságát szerintem én tematizáltam a székely közéletben, ugyanis már 2013-ból van egy Országos Diszkriminációellenes Tanácsi határozatom (az ODT 377/04.06.2013. sz. határozata), amely kimondja, hogy a vaslábi, csak románul feliratozott helységnévtáblák hátrányosan megkülönböztetőek, és a vaslábi polgármestert írásbeli figyelmeztetésben részesíti, az igazamat akkor nem sikerült keresztülvinnem.

Ezzel a határozattal a zsebemben az akkori Hargita megyei prefektust is megkerestem hivatalos átiratban, hogy részesítse szabálysértési bírságban a vaslábi polgármestert és kötelezze a helységnévtáblák magyar nyelvű feliratoztatására őt, és még büntetőfeljelentést is tettem a vaslábi polgármester ellen, valamint az akkori, semmit nem intézkedő prefektus ellen, hivatali visszaélés miatt, sajnos eredmény nélkül.

Azonban a székely közéletbe Árus Zsolt székelyföldi magyar aktivista és az általa működtetett Székely Figyelő Alapítvány is újra bedobta, és kitartó munkával az Európai Emberi Jogi Bíróságra vitte az ügyet, ahol Árus Zsolt blogbeszámolója szerint be is fogadták tárgyalásra azt.

Ehhez még jött a Székely Népi Egység Egyesület önálló nyári akciója, amelyben szintén az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul, ezúttal már jogi személyként, a hátrányosan megkülönböztető, csak románul feliratozott helységnévtáblák ügyében. 

Úgy tűnik, ez a nem annyira összehangolt, de többfrontos támadás az arrogáns román hatalomnak is sok volt, és végül egy belügyminiszteri körlevél alapján, prefektusi felszólításra lettek a magyar nyelven is feliratozott táblák kihelyezve Vasláb ki és bejáratainál.

Kapcsolódó:

Sok utánjárás – egy kis eredmény (blog.sic.hu) 

VASLÁB, GALOCÁS ÉS A ROMÁN SOVINIZMUS (bajnalevente.blogspot.com)

Figyelmeztetés a vaslábi polgármesternek - Reloaded (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Vasláb, Vasláb, miért vagy te Voșlobeni? (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Hallom, etnikailag magyar az új kormányképviselőnk, hát lássuk (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése