2021. október 1., péntek

A "tünetmentes fertőzött" fogalmáról azért nem lehet népszavazást tartani, mert az állam nem szólhat bele a tudományba



Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a népszavazási kezdeményezést, amit az alábbi kérdésben nyújtott be a Szent Korona Igazsága csoport:

 "Támogatja-e Ön, hogy az Országgyűlés jogszabályt alkosson, mely kimondja, hogy új koronavírusos beteg kizárólag aza beteg, aki új koronavírusszerű tünetekkel orvoshoz fordult?"

A népszavazási kezdeményezés egy volt a "népszavazási szőnyegbombázásnak" titulált akciósorozatból, aminek keretében tizenegynéhány népszavazási kezdeményezés lett benyújtva a csoport által, valamennyi népszavazásra javasolt kérdés a "járványügyi" politikai helyzethez kapcsolódik. Az akció támogatói aláírásai az idén július 25-én a budapesti Deák téri maszkégetős, népítéletes rendezvényen lettek összegyűjtve, mintegy hosszú távú, stratégiai akcióként.

A népszavazásra javasolt kérdés elutasítását a NVB nyolc oldalon keresztül indokolja, lényegét tekintve az indoklás az Alaptörvény X. cikk (2) bekezdésére hivatkozik, mely kimondja: "Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak."

Továbbá a NVB tagjai attól is beijedtek, hogy amennyiben meg kellene határozni, jogszabályban, hogy mi az, hogy "új koronavírusos tünet", úgy sérülne a jelenleg "széles körben elfogadott orvostudományi álláspont", amely szerint "a COVID-19 "fertőzés" kimutatására a RT-PCR teszt számít a legmegbízhatóbb COVID-19 tesztnek, illetve a fertőzés kimutatására az antigén gyorstesztek is alkalmasak". 

A NVB arról is tájékoztat, hogy a kifejezetten a kérdés tárgyát képező új koronavírus megbetegedésekkel kapcsolatos eljárásrendet, így az arra vonatkozó iránymutatást, hogy milyen feltételek fennállása esetén igazolt a fertőzés fennállása, illetve mely esetekben tekinthető a beteg ún. "gyanús esetnek" a fertőzés szempontjából, nem jogszabály tartalmazza, hanem az országos tisztifőorvos közleménye, amely az Alaptörvény T) cikke (1) pont értelmében nem tekinthető jogszabálynak. 

Az sem tetszik a NVB tagjainak, hogy a kérdés, amennyiben jogszabály születne belőle, kizárná azt a lehetőséget, hogy a kezelőorvos megállapítsa "a betegség fennállását annál, aki esetében az antigén gyorsteszt vagy a PCR vizsgálat pozitív eredménye a fertőzést igazolja, azonban tünetei nincsenek (tünetmentes fertőző)".

A kérdés külön érdekessége, hogy Müller Cecília, akinek a NVB szerint gyakorlatilag egyedül van joga az új koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló eljárásrendet megalkotnia, elutasította azt a közérdekű adatigénylésemet, amelyben a "tünetmentes fertőzött" fogalmának meghatározását kértem.









Kapcsolódó:

Népszavazás szőnyegbombázás - öt népszavazási kezdeményezéssel repült rá a NVB-ra a Korona Igazsága (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Népszavazási kezdeményezés szőnyegbombázás - a Deák téren összegyűlt aláírások segítségével négy népszavazási kezdeményezés lett leadva (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Ez a merész. Az országos tisztifőorvos szerint a "második hullám", illetve "tünetmentes" fogalmak definíciója nem közérdekű adat. (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése