2020. március 3., kedd

Pedig ez azt hittem ziccer - a Moinești-i ügyészség elutasította a feljelentésemet az Úz völgyi vandál rongálók ügyében

A Moinești-i Bíróság melleti Ügyészség határozatában elutasította a Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar Néppárt, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat valamint az én feljelentésemet, a tavalyi Úz völgye botrányban a román megemlékezők vandál cselekedetei miatt, egyetlen határozattal.

Egy általuk előszedett tanú, bizonyos Murarasu Cristian szerint az adott napon és helyszínen a magyar etnikumúak erőszakra uszító magatartást tanúsítottak. Konkrétan egy magyar etnikumú személy egy kulcsot szorongatott a kapu előtt és agresszív módon nem akarta azt átadni a román megemlékezőknek (sic).

Ezt más tanúk is megerősítették. Név szerint Taras Emil Mihail, Bejan Costel, Arseni Costel, Zaharia Ionut, Avadanii Ionut, akik pontosították, hogy amint megtapasztalták az agresszív kulcsmegtagadási műveletet, két oldalról behatoltak a temetőbe, és elkezdték húzogatni a kerítést, amelynek gyenge elemei sajnos eltörtek, viszont így legalább be lehetett hatolni a temetőbe.

Az eset során átiratban kérték Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatalát, hogy tesz-e feljelentést rongálás ügyében a kerítéslécek kapcsán. A hivatal azt válaszolta, hogy nem kíván feljelentést tenni, ez alapján, mivel az áldozat nem kíván feljelentést tenni, ez kizárja a büntethetőséget, büntetőeljárás nem indul.

A vizsgálat továbbá megállapította, hogy a megrongált kerítés ki lett cserélve.

A Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Párt és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat által feljelentett ütés bűncselekménye tárgyában megállapítható, hogy sajnos nem a bűncselekményt elszenvedő áldozatok tettek feljelentést, ami ebben az esetben is kizárja a büntethetőséget.

Csendháborítás sem áll fenn, a résztvevők, igaz, hogy nagyon kihangosítva, de csak a román himnuszt és más hazafias dalokat énekeltek, ez nem minősíthető csendháborításnak.

Etnikai alapú uszítás bűncselekményi tényállása sem valósult meg, a "kifele a magyarokkal az országból" szlogen sem tekinthető annak, hanem csak maximum a diszkriminációellenes törvény által szabályozott szabálysértésnek.

Halott és temetőgyalázás sem valósult meg, mivel a helyszínen jegyzőkönyveket készítő hatóságok nem állapítottak meg semmi ilyesmit.

Hivatali visszaélés a prefektus ellen illetve a dormánfalvi polgármester ellen, mivel az első nem lépett közbe a pogromközeli állapotok felszámolására, a másik meg hatósági engedélyt állított ki a rendezvényre, holott erre nem volt területi illetékessége, szintén nem valósult meg az ügyészség szerint (ezeket Mezei János, a Magyar Polgári Párt nevében jelentette fel).

Visszaszolgáltatnak egy láncot és egy lakatot az Úz völgyi Hősök Temetője képviselőinek.
















Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése