2020. március 17., kedd

Bajna nem aprózza el - 38 útirányjelző táblát jelentett fel a diszkriminációsoknál, mert csak románul vannak feliratozva. Jó hír, hogy van még vagy 10.000, mindenkinek jut!

A nemzeti rapper Bajna, alias "a székely nép szócsöve" ezúttal 38 útjelző táblát támadott be a Diszkriminációellenes Tanácshoz intézett feljelentéssel. A táblák kizárólag románul vannak feliratozva és Csíkszereda közigazgatási területén találhatóak.

Feljelentésében Bajna Dan Tanasa román blogger egyik akciójára hivatkozik, amelyben Tanasa sikeresen keresztülvitte, hogy egy, felül magyarul és alatta románul feliratozott útjelző táblán a sorrendet meg kelljen fordítani Csíkszeredában. A Dan Tanasa feljelentése nyomán a Diszkriminációellenes Tanács által a 4268/2014.06.20 sz. kérvényben hozott 545/2014.09.24 sz. határozata egyértelműsíti, hogy felül kell szerepelnie a magyar és alatta a román helységnévnek.

Bajna ugyanakkor az én ugyanilyen érvelés alapján megfogalmazott feljelentésem nyomán a Diszkriminációellenes Tanács által az 380/2016 iratcsomóban, a 3371/2016. kérvényben hozott 22/2017 sz. határozatára is hivatkozik precedensként, amely kimondja 19 csíkszeredai útjelző tábláról, hogy hátrányosan megkülönböztetőek. A határozatot a mai napig nem ültette gyakorlatba a feljelentett Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság, a másik bepanaszolt fél, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala pedig egyetlenegy táblát feliratoztatott két nyelven a általa igazgatott területen.




És a szóban forgó táblák egy része:













Bajna, a székely nép szócsöve:




Kapcsolódó:
Elvileg diszkriminatív a Csíkszeredában levő összes, csak románul feliratozott útjelzőtábla (ruszinkarpatalja.blogspot.com)
Úgy tűnik, mégiscsak volt egy útirányjelző tábla a 19-ből, amit magyarul is feliratoztak a feljelentésem nyomán (ruszinkarpatalja.blogspot.com)
A csak románul feliratozott útjelző táblákat magyarul is feliratozni fogják, csak nem egyszerű - Válaszolt a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal. (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése