2024. szeptember 10., kedd

Hivatalos, rovásírással is feliratozott helységnévtáblái is lehetnének Csíkszeredának, csak politikai akarat kell hozzá


Lehetőség a történelmi igazságtételre és a székelység hivatalos megjelenítése a magyar és román nemzetiségek mellett a hivatalos helységnévtáblákon - ez a tétje annak a közérdekű bejelentésnek, amit Csíkszereda város önkormányzatához és kifejezetten Korodi Attila polgármesterhez is benyújtottam, és amelyben azt kérem, hogy a város feliratoztassa székely rovásírással is a hivatalos helységnévtábláit. 

Közérdekű bejelentésemben kifejezetten azt is felemlítem, hogy a város már egyszer elfogadott egy ilyen határozatot, azonban azt a prefektus bíróságon semmisíttette meg arra hivatkozva, hogy Csíkszeredában nem éri el a 20%-ot a székelyek számaránya.

Felhívom a figyelmet, hogy azóta a közigazgatási kódex kedvezően módosult, most már megengedő, és a 94. cikk (2) pont értelmében egy önkormányzati határozattal feliratoztathatóak például a helységnévtáblák az illető kisebbség nyelvén még akkor is, ha az adott kisebbség nem éri el a 20%-ot az adott településen. 

Ugyanakkor a lakosság is megtette, amit megtehetett, és a legutóbbi népszámlálás szerint már 13,37%-uk, összesen 4496 személy vallotta magát székelynek Csíkszeredában, közelítve a törvényben előírt 20%-hoz, amely fölött már kötelező lenne a hivatalos helységnévtáblák feliratoztatása az illető kisebbség, azaz a székelység írott nyelvén, azaz rovásírással. 


Mint ismert, Csíkszerede különleges kapcsolatban van a rovásírásos helységnévtáblákkal, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjaként aláírásgyűjtést követően nyújtottam volt be helyi önkormányzati határozattervezetet Csíkszereda hivatalos helységnévtábláinak rovásírással is való feliratozásáért.

A határozattervezetet egyhangúlag fogadta el az önkormányzat, azonban már másnap megtámadta azt a prefektus, és még az Európai Emberi Jogi Bíróság sem adott igazat akkor a székelyeknek, nem lehetett a rovásírást hivatalosan is megjelentetni. 

Alternatív megoldásként akkor önerőből a Rovás Alapítvány Kárpát medencei egységes kinézetű, rovásírással feliratozott reklámpannóját állítottam fel Csíkszereda Udvarhely felőli bejáratánál, azonban azt pár napon belül ismeretlenek ellopták. 

Kapcsolódó:

Áll Csíkszereda rovástáblája (rovas.info)

Néhány napot állt csak a rovásírásos helynévtábla (szekelyhon.ro) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése