2024. szeptember 22., vasárnap

Szemügyre vettük Lónya vízgazdálkodási lehetőségeit

A Mi Hazánk Mozgalom vízgazdálkodásra vonatkozó országos elképzeléseivel összhangban Lónya község önkormányzati képviselője, Baksa József és jómagam, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei képviselő tettünk egy kirándulást, ahol szemrevételeztük a Lónya melletti Tisza holtágat és azt a vízgyűjtő területet is, amely funkciója szerint a Tisza megemelkedése, ne adj isten egy esetleges árvíz esetén képes lenne nagyobb mennyiségű (egy egész tóra való) vizet is felfogni.


A két létesítmény együtt hatalmas mennyiségű víz felfogására és tárolására is alkalmas lehet, ezáltal kitűnő horgászási lehetőségeket teremtve, ugyanakkor az így felfogott víz nem hagyná el a térséget és akár az országot is (évente 8,5 balatonnyi vizet enged át a területén Magyarország), hanem hozzájárulna például nyáron a mostanában igen magas hőmérséklet mérsékléséhez, és akár öntözési lehetőséget is teremthetne a helyieknek az egyre gyakoribb és nagyobb szárazságok esetén. 










A Baksa József képviselő úr beszámolója szerint valaha szebb napokat is látott holtág igencsak elhanyagolt állapotban van, a természet erőteljesen visszakövetelte, ami amúgy az övé. 

Nádas, sásos, bozótos, hínáros, algás mocsaras területté alakult a Tisza holtága, amiben a képviselő úr szavai szerint  csak úgy hemzsegnek a halak, csak éppen a törvényesen kivitelezett horgászásuk nem annyira megoldott, így elmondása szerint az is előfordul, hogy a vízszint csökkenésével ezek a halak tömegével elpusztulnak és ott rothadoznak, azonban még takarmánynak sem hordható el a haltetem, mert a halőr azt is bünteti.  Akác, dió, tölgyfa ligetek alakultak, és persze kidőlt fatörzsek tömegei teszik a holtágat még holtabbá, még elhanyagoltabbá. 

Alapjában véve levonható a következtetés, hogy a lónyai hatékony vízgazdálkodás alapjai megvannak, az ehhez szükséges tájelemek kialakításra kerültek, azokat csupán ki kéne takarítani, és megfelelően karbantartani, hogy a funkciójukat hatékonyan ellássák. Továbbá akár egy hatékony halgazdálkodás is kialakítható lenne egy ekkora, Lónya birtokában lévő vízkincs területén.

A Tisza holtág kitakarításával párhuzamosan a jelenleg kaszálóként funkcionáló, karbantartott vízgyűjtő terület mélyítésével, gyakorlatilag tóképzéssel lehetne továbbfejleszteni a táji vízvisszatartást.

Kapcsolódó:
Toroczkai László üzenete a gátról: show-műsor helyett felelős vízgazdálkodást! (magyarjelen.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése