2024. szeptember 2., hétfő

A róni nem tudó Bajna visszafele húzza a szekeret - szerinte a rovásírás kulturális örökség, ezért nincs helye a hivatalos helységnévtáblákon, csak reklámtáblákon

Nem hittem a szememnek, azt hittem, rosszul látok. Nem elég, hogy élő videóban támadta be a világ első, rovásírással írott közigazgatási dokumentumát, Bajna nyíltan a hivatalos, rovásírással is feliratozott helységnévtáblák ellen kampányol


A hatályos romániai jogszabályozás értelmében azokon a településeken, ahol egy bizonyos kisebbség lélekszáma meghaladja a 20 %-ot, annak a kisebbségnek a nyelvén is feliratozni kell a település helységnévtábláit, azaz fel kell tüntetni a település nevét az illető kisebbség nyelvén is. 

Mivel azonban a székely és a magyar kisebbség árnyalatnyi eltéréssel ugyanazt a nyelvet beszéli, a székely identitás a nyelv írott formájában, azaz a rovásírásban ragadható meg, abban különbözünk mi a magyaroktól, hogy ők hivatalosan (a Magyar Tudományos Akadémia indikációi és a magyar jogrend valamint a hivatalos magyar nyelvtan szerint) latin betűkkel írnak, mi pedig rovásbetűkkel. 

Ebből logikailag az következik, hogy azokon a településeken, ahol a magát székelynek valló lakosság számaránya meghaladja a 20%-ot a legutóbbi népszámlálási adatok alapján, ki kell írni rovásírással is a települések neveit a hivatalos helységnévtáblákra, ahogyan például a romániai szláv kisebbségek cirill betűket használnak a helységnévtábláikon. 

Ilyen települések Szentegyháza, Kápolnás, Csíkcsicsó, Gyergyócsomafalva, Oroszhegy, Lemhény, Lövéte, Székelyvarság és Bögöz. Ezeken a településeken jogunk volna a székely rovásírással írott helységnevekre a hivatalos helységnévtáblákon.

Ehhez képest a "székely harcos" Bajna kijelenti, hogy a rovásírás csupán a múltunk, a kulturális örökségünk része, ezért nincs helye a hivatalos helységnévtáblákon, viszont reklámtáblákon támogatja azt. Vagyis a felsorolt települések Bajna szerint ne különcködjenek, ne éljenek a hivatalos román jogrend adta lehetőséggel, hogy megjelentessék a rovásírást a helységnévtábláikon, hanem csupán, mint bármely más település, használjanak reklámtáblát erre a célra. 

Bajna az ellen van, hogy megmutassuk a világnak, hol élnek hivatalosan székelyek, és miben mások a székelyek, ezzel pedig a székely önrendelkezés egyik alappillérét ássa alá. 

A Székely Köztársaság Kormánya támogatja a rovásírásos reklámtábla állításokat az egész Kárpát medencében, azonban azokon a településeken, ahol elértük a 20%-os lakossági küszöböt, továbbra is rovásírásos feliratozást követel a hivatalos helységnévtáblákon is. 

Értetlenségünket fejezzük ki a Székely Népi Egység által képviselt "kussoljunk, ne éljünk a jogainkkal" típusú megközelítéssel kapcsolatban, és ettől teljesen elhatárolódunk, mert ez a koncepció nem illeszthető a székelység szabadságharcába, nem előre mutat, hanem hátra. Nem azért vallottuk magunkat ennyien székelynek, hogy most a tájba simuljunk, mert Bajna fideszes és/vagy udemerés gazdájának nem tetszik a székely szabadságharc.  

Kapcsolódó:

A diszkriminációellenes tanácshoz fordult a székely kormány, mert Csomafalva nem válaszolt rovásírással a rovásírásos beadványunkra (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése