2024. szeptember 27., péntek

Megpróbálja lenyúlni és kiherélni a székely kormány elképzeléseit a fidesz-szagú Bajna

 

A Bede Zsolttal, a vadhajtasok.hu nevű fideszcsicska oldal szerkesztőjével fotózkodó Bajna, a Székely Népi Egység nevű társaság fő üdvöskéje eddig tényleg mindenkit kritizált, lenézett vagy megalázott már nyilvánosan, kivéve a kormánypártot. 

Most éppen engem talált meg, már másodszor, egy, a Székely Népi Egység Facebook oldalra feltöltött videójában. Bajna ebben a videóban azt hirdeti, hogy az általa vezetett, egyszemélyes szervezet harcol a székelyföldi rovástáblákért, én meg ennek a nemes harcnak vagyok az ellenzője és a kerékkötője. 

A székely kormány álláspontja és alább részletesen kifejtett véleménye szerint Bajna konkrétan félrevezeti a székelységet nem következetes és nem logikus propagandájával. 

Bajna azt állítja, hogy azokon a településeken, ahol elértük a 20%-ot, mi székelyek, jogunk van a kulturális örökség részeként nem hivatalos helységnévtáblákra, a kolozsvári, háromnyelvű reklámpannó mintájára, amiért ő és a Székely Népi Egység Egyesület nagyon harcolnak, én meg feljelentem a polgármestereket, akik ki merik tenni a táblákat. 

Ez az állítása véleményünk szerint félrevezető. Azokon a településeken, ahol elértük a 20%-ot, jogunk van a hivatalos helységnévtáblákon a székely rovásíráshoz, lásd a Csíkszereda kontra Hargita Megye Prefektúra ügyet, amelyben a csíkszeredai hivatalos helységnévtáblák rovásírásos feliratozását azért támadta meg a prefektus, mert Csíkszeredában nem érte el a székelyek hivatalos száma a 20%-ot. Ugyanilyen ügy volt a Korond kontra Hargita Megye Prefektúra ügy is.

Továbbá az új közigazgatási kódex értelmében, amennyiben egy település határozattal úgy dönt, olyan településeken is lehet használni az illető kisebbség nyelvét akár a hivatalos feliratozásban, amely kisebbség nem éri el a 20%-ot a településen. Ez tételesen ki van emelve az új közigazgatási kódexben. 

Mi több, a nem hivatalos rovásírásos helységnévtáblák, azaz jog szerint rovásos reklámpannók kiállításának elképzelése egy RMDSZ propaganda húzás, az RMDSZ, megijedve attól, hogy tízezrek vallották magukat székelynek, gyorsan kitalált és elkezdett reklámozni egy rovással ís díszített felépítményt, ami nem helységnévtábla, hanem reklámtábla. Az RMDSZ a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma  tiltakozása nyomán adott ki erről közleményt, a közleményben ugyanarra a kolozsvári táblára hivatkoznak, mint Bajna. 


Következtetés: Az egykor hazafias rap-dalairól és meg nem alkuvásáról ismert Bajna csupán a rovásírás kulturális és nem politikai jelentőségét hangsúlyozza, a valós jogainknál sokkal kevesebbet, csupán rovásírásos reklámtáblákat követel, egyértelműen azonosítható RMDSZ propagandát hirdet, akik, mint látható, román nacionalisták ugatásától megijedve hátráltak meg.

A székely kormány a Budapesti Székely Nemzetgyűlés határozatával összhangban továbbra is a székelyföldi települések hivatalos helységnévtábláinak rovásírással történő feliratozásáért áll ki, tesszük ezt jóval azelőtt, hogy Bajna egyszemélyes egyesülete egyáltalán felfedezte volna a rovásírásos helységnévtáblák problémáját. 

Továbbá leszögezzük, hogy az RMDSZ és Bajna által hirdetett, az illető település nevét rovásírással is tartalmazó reklámpannók kihelyezésének is van helye, természetesen, igény szerint, bármely településen, a székely kormány soha nem foglalt állást a rovásírásos reklámpannók ellen, mi több, én, a székely köztársasági elnök, Csíkszereda bejáratánál saját költségre helyeztettem ki a város nevét tartalmazó, a Rovás Alapítvány mozgalmához tartozó rovásírásos reklámpannót, és a székely kormány lobbija nyomán került kihelyezésre a bözödújfalusi, szintén a Rovás Alapítvány mozgalmához tartozó rovásírásos, a település nevét tartalmazó reklámtábla.

Kapcsolódó:

A róni nem tudó Bajna visszafele húzza a szekeret - szerinte a rovásírás kulturális örökség, ezért nincs helye a hivatalos helységnévtáblákon, csak reklámtáblákon (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

“Hivatalos rovásírásos helységnévtáblák a Kárpát medencében” névvel hirdetett mozgalmat a Székely Köztársaság Kormánya a Budapesti Székely Nemzetgyűlésen (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése