2015. június 24., szerda

Székelyföldi fotótárlat-megnyitóval összekötött könyvbemutató Nyíregyházán

"Székelyföld, ahogy a sólymok látják" címmel nyílt fotókiállítás Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtár kamaratermében. A fotóművész a csíkszeredai Dr. Fodor István, főállású orrfülgégész főorvos. Az ünnepélyes tárlatmegnyitót egybekötötték Csiby Károly, kolozsvári származású nagyváradi írónak "Az idegen és a csillagösvény" című önéletrajzi ihletettségű regény könyvbemutatójával.

A rendevényt a Magyarok Szövetsége nyíregyházi tagszervezete, kiemelten Kovács Zoltán szervezte, az eseményt tárogatóval előadott hazafias dallamok tették még színesebbé, Martinovszky István tárogatóművész előadásában.



A remek hangulatú könyvbemutató és tárlatmegnyitó hivatalos meghívottjai és az esemény megnyitói Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat alelnöke és Petrusák János, a Nyíri Amatőr Filmklub elnöke voltak, személyes székelyföldi élményeiket osztva meg a nagyszámú közönséggel. Dr. Fodor István a fotók elkészítésének körülményeit mesélte el.

Csiby Károly regényének méltatását Kovács Zoltán az író pályafutásának rövid felvázolásával kezdte, megemlítve az írónak a nemzeti radikális vagy csak egyáltalán nemzeti gondolkodása miatti hányatott sorsát, amelyet elsősorban a román állami szervek keserítettek meg, majd felolvasott egy rövid részt a könyvből, mintegy kedvcsinálóként.


Csiby Károly könyve bemutatását, a könyvet átható, a 20. század 70-80'as éveinek erdélyi magyar, székely életérzését remekül példázta a fotótárlatnak a csíkdelnei templomról készült egyik darabjával, Kovács Zoltán a regény cselekményének ívét a tárlat két végén elhelyezett székelyföldi magányos kereszteket és szivárványt ábrázoló fotókkal tette még érzékletesebbé.


A rendezvény végén felcsendült a székely himnusz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése