2016. február 1., hétfő

Ne bis in idem - a kétszeres értékelés tilalma, mint büntetőjogi alapelv

4. A kétszeres értékelés tilalma (ne bis in idem)

 A magyar Alaptörvény XXVIII. cikkében (6) bekezdésben jelenik meg.

 „… senki nem vonható büntetőeljárás alá, és nem ítélhető el olyan bűncselekményért, amely miatt Magyarországon vagy – nemzetközi szerződés, illetve az Európai Unió jogi aktusa által meghatározott körben – más államban törvénynek megfelelően már jogerősen felmentették vagy elítélték.”

 A ne bis in idem-nek van egy átfogóbb tágabb és egy szűkebb jelentése.
Tág értelemben a kétszeres értékelés tilalma a jogállamiság elvéből is levezethető alkotmányos princípium, amely a b.jogra a be.-re és a bv-re is vonatkoztatható, tehát a büntetőjog összképére. Az elkövetőt nem lehet ugyanazon cselekmény miatt kétszer büntetőjogi hátránnyal súlytani.
 Szűkebb értelemben kifejezetten a büntetés kiszabása körében alkalmazandó, amely szerint a bíróság általában nem értékelheti a büntetés kiszabása során súlyosító vagy enyhítő körülményként a törvényhozó által törvényi tényállási (minősítő vagy privilegizáló) elemként már értékelt körülményt. Ez azt is kizárja, hogy a bíróság kétszeresen értékelje un. azt a tényt, állapotot, körülményt.

A Bkv 56. értelmében ezen el „a büntetés befolyásoló körülmények értékelésénél is érvényes
”Az állásfoglalás szerint a tv.hozó által tényállási elemként szabályozott, avagy a súlyosabb vagy enyhébb minősítés megalapozó körülményt nem lehet külön enyhítőként vagy súlyosítóként is értékelni. A kétszeres értékelés tilalma tekinthető az egység-többség tana elvi alapjának is, amelynek értelmében az egy vagy több bűncselekmény megállapítása során egy körülmény sem értékelhető kétszeresen, de semmi sem maradhat értékelés nélkül.
A büntetőeljárásról szóló 1998:XIX.tv (Be) rendelkezése szerint, ha az elkövető cselekményét a bíróság már jogerősen elbírálta (res iudicata), ellene ugyanazon büntetendő cselekményért újabb rendes eljárás nem indítható, illetve a már megindított eljárás tovább folytatásának akadályát képezi. Az elkövetés tárgyának és az elkövető személyének azonossága esetén áll fenn. A kétszeres végrehajtás tilalmát is magában foglalja az elv.

A kétszeres értékelés tilalma jelentkezik a nemzetközi büntetőjog keretében is. Egy másik államban meghozott jogerős határozat akadályát képezi a haza büntetőeljárásnak. A nemzetközi törvényszékekre az elv ugyancsak irányadó.

Ezt a büntetőjogi alapelvet a román terrorgépezet büntetőjoga is ismeri:
Ne bis in idem şi dreptul la apărare în Noul Cod de procedură penală

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése