2017. március 11., szombat

Székely Vértanúk Napja - a Székely Nemzeti Tanács az autonómiáért, a Székelyek Világszövetsége az önrendelkezésért tüntetett

A Székely Szabadság Napja alkalmából, péntek délután 16 órától tartotta megemlékező és tiltakozó megmozdulását a Székely Nemzeti Tanács Marosvásárhelyen a Székely Vértanúk Emlékművénél, így emlékezve meg a 163 évvel ezelőtt Marosvásárhelyen kivégzett Habsburg-ellenes Makk féle összeesküvés tagjaira. A rendezvényen többezres tömeg jelent meg, hangot adva különböző politikai igényeinek, mint az államon belüli kiterjesztett jogköröket jelentő autonómia, vagy tiltakozás a román állam részéről a székelyföldi magyar oktatási nyelvű iskolák elleni hadjárat ellen.

A Székely Nemzeti Tanács a megemlékezésre igen kiemelkedő, jeles önrendelkezéspárti és európai gondolkodású közéleti személyiségeket hívott meg felszólalónak.

Felszólalt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az 1989-es román forradalom hőse, aki beszédében tulajdonképpen nemzetárulókra hivatkozott, mint az államon belüli kiterjesztett jogkörök, az ú.n. autonómia legfőbb kerékkötőire. Ezt a hivatkozását később egy, a Hírtv televíziónak adott interjú során az ú.n. "neptunos" körre vonatkoztatta. (Lásd Neptuni paktum, bizonyos RMDSz vezetők és a román államhatalom közötti titkos megállapodás)



Wouter Patho, az Európai Szabad Szövetség (EFA) alelnöke, a belga szövetségi kormánykoalíciót vezető Új Flamand Szövetség politikusa az általa képviselt Flandria teljesen nyílt, európai és a népek önrendelkezési jogával alátámasztott, jogos elszakadási törekvéseit méltatta, kiemelve, hogy egy szabad, független Flandriáról álmodik.

Aitor Esteban Bravo, a Baszk Nemzeti Párt spanyol parlamentbeli frakciójának az elnöke beszédében kiemelte, hogy ha még a köztudomásúan Európában a legközpontosítottabb Franciaországban is sikerült a baszkoknak valamilyen szintű államon belüli autonómiát elfogadtatniuk, akkor az ugyancsak francia modellt követő, ultraközpontosított Romániában is lehet erre némi esély. Ugyanakkor határozottan elítélte, a baszk nép tapasztalataira hivatkozva, a fizikai erőszakra épülő politikai érdekérvényesítési modellt.



Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottságának alelnöke a megemlékezés közönségével is ismertette a Székely Nemzeti Tanácsnak Románia kormányához és parlamentjéhez, valamint az államelnökhöz címzett petíciót. A petíció a Székely Nemzeti Tanácsot a székely nép "legitim" képviseletének nevezte.



A rendezvényen a Székelyek Világszövetsége is képviseltette magát, skandálás és jelszavak formájában adva hangot a Székely Nemzeti Tanács által szorgalmazott, államon belüli kiterjesztett jogköröket követelő, és azokat a román törvényhozási folyamattól elváró, gyakorlatilag a román törvényhozó hatalom jóindulatában reménykedő ú.n. autonomista eszmeiségtől merőben eltérő, a népek önrendelkezési jogára alapuló, tehát a már létező és Románia által is elfogadott nemzetközi jogrenddel összhangban lévő székely önrendelkezési követeléseinek, amely önrendelkezés az önálló székely állam megvalósításának irányába mutat.

A Székelyek Világszövetsége ugyanakkor, a modern önrendelkezési eszmeiség jelképeként a piros-fekete színkombinációjú székely zászlót részesíti előnyben, és ezt a zászlót népszerűsítette a rendezvényen is, nem elutasítva ugyanakkor a máriakék-arany színkombinációjú zászlók jogszerűségét, mint az autonomista eszmeiség jelképét.



A Székelyek Világszövetsége nevében Pildner József és Benke Csaba koszorúzták meg a Székely Vértanúk Emlékművet.












A megemlékezés befejeztével a többezres skandálva, énekelve, és több száz egyenruhástól kísérve vonult Marosvásárhely főterére, ahol a prefektusi hivatal képviselője átvette a tüntetők képviselőitől, és iktatta a demonstráció petícióját. A rendőri, csendőri készültség már-már háborús állapotokat idézett, aránytalanul magas létszámú karhatalmi erő várakozott a tüntetés befejezésére.

 



Kapcsolódó:
Székely szabadság napja: az erdélyi magyarságnak ma is az árulás, az önfeladás árnyékában kell folytatnia küzdelmét (kuruc.info)

1 megjegyzés:

  1. Számomra megható!Bár Brassóban születtem, életemből 21 évet a "Székely Vértanúk emlékműve" közelében éltem, naponta láttam.6 évet mint orvostanhallgató Marosvásárhelyen, és 15 évet az emlékműtől 100-150 m-re laktam. Mivel úgymond "tőrőlmetszett székely" vagyok (édesanyám: Csík-Dánfalvi, édesapám: Homoród-Szentmártoni születésű), nekem ez az emlékmű mindig nagyon sokat jelentett! Nem tudom megérteni a ROMÁNOKAT, miért fáj nekik a "Székely-autonómia" (azaz ha őszinte akarok lenni valójában tudom!), de az EU-t (azaz a 'brüsszeli bürokratákot') végképp nem értem, ök így értelmezik a népek/nemzetek önrendelkezési jogát ?! Egyébként tudjuk, hogy Trianon-nak köszönhetjük a mai helyzetett (nem részletezem!), de azt is tudjuk, hogy Trianon-ban kik voltak azok az országok akik döntöttek?, a válasz: "a mai u.n. EU-s mag-országok"!!! Így már 'ÉRTHETŐ' az EU. Itt azonban meg kell jegyezzem, hogy Dél-Tiról úgy kapta meg az autonómiát, hogy AUSZTRIA keményen (!!!) támogatta a dél-tiróli osztrákok jogos követelését. Akinek kell remélem megérti !!!

    VálaszTörlés