2016. február 15., hétfő

Frissítsük fel az emlékezetet, mi is van Eminescuval, hogy bíróság előtt állok miatta? Ja, megsértettem az oláhok...lelkét

Idézet Eminescu Mihai, Federațiunea budapesti román nyelvű lapban megjelent publicisztikájából, az "Ecuilibrul"-ból ("A mérleg"):

"De mi kinek legyünk a szolgái? Európa legzüllöttebb népességének, amelynek hiúsága és önteltsége nem egyéb, mint egy hosszú és utálatos szélmalomharc. Mert mivel rendelkeznek ezek az emberek, hogy felettünk álljanak? Rendelkeznek ők valamivel, amivel mi ne rendelkeznénk? Van-e nyelvük? Van-e tudományuk? Van-e kereskedelmük? Egyáltalán mi az övék?

Nyelvük? Szégyenkezniük kellene miatta. Hangjaira még a kövek is elszörnyednek; szerkezete, a gondolatok fűzésének, a fogalmak absztrahálásának módja, egyszóval a szellem, ami áthatja ezt a darabos, sivár, zakatoló anyagot, a német nyelv szellemének utánzata. Németül beszélnek magyar szókészlettel.

A tudományuk? Mi újat fedeztek ők fel a tudományok terén? Mivel járultak hozzá az emberiség előrehaladásához? A civilizációtörténet nevük mellé nullát jegyzett be.

A törvényhozás? A jogok és a törvények között örök ellentmondások vannak. A legellentmondásosabb elvek rossz szándékú és megemésztetlen elegye; ezek az elvek kizárják egymást. Az igazságtalan és részrehajló, a magyarok számára azonban liberális alkotmány mellett ott vannak a barbarizmusnál is barbárabb középkori törvények.

Művészetek és irodalom? Német nyelvből való silány átültetés, és mindenki előtt világos, hogy a fordítások milyen rosszak lehetnek. Az ipar? Német. A kereskedelem? A zsidók kezén van."

A fordítás Farkas Jenő, "Peremsors avagy a küldetéstudat kényszere – 150 éve született Mihai Eminescu" című írásából van.

Ehhez képest ez itt valóban csúnya rasszizmus: Emineszku tiltó táblával áthúzva.


A vádirat szerint ebben az ábrában az a rasszista, illetve fasiszta, hogy a románok lelkében milyen hatást vált ki, amit mellesleg bizonyítani sem kell. Nem vicc, ez áll a vádiratban, 10. oldal:

"... nem szükséges bizonyítani azt a hatást, amelyet egy román személy lelkiismeretében kelt a Mihai Eminescu költő képét ért támadás."




Na?

Kapcsolódó:

Vádirat a Jankó ügyben - hiteles magyar fordítás. VIGYÁZAT, 17 OLDAL! (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése