2016. február 13., szombat

Orosz tudósok kimutatták, hogy a szív tulajdonképpen nem pumpál, hanem SZÍV - Géczy Gábor előadása Nyíregyházán






              Pénteken 16.00 órai kezdettel tartott Géczy Gábor előadást a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei könyvtár kamaratermében, a rendezvényt a helyi Magyarok Szövetsége szervezte. Az előadás iránt rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott, csaknem kétszáz résztvevő zsúfolódott össze, a helyiség mellett levő előadóteremben lévő kivetítőn is többen követték a fizikust és népi gyógyászt.
           
              Az előadás lazán szerveződött az önellátás gondolata köré, kezdetnek mindjárt teret kapott a hagyományos otthonszülés is a mostani, a szülést kórházakban, kórként kezelő, gyerekét az anyától azonnal elválasztó, és ezzel egész életét meghatározó sokkot okozó rideg egészségügyi rendszer ellentéte is, de szóba került a hagyományos falusi fabudik számos előnye is a modern kanalizálással szemben, el egészen addig, hogy a kanalizálás valamint a falusi porták előtti padok eltűnése akár bizonyos betegségek gyakoriságának megnövekedéséhez is vezethet.
           
              Ábrázolásra került a család, férfi és nő egysége, a fent és a kint férfi, valamint a lent és bent női princípiumok harmóniája, amely együtt alkotja az Életfát, ezt a klasszikusan magyar világképet.

             Elhangzott az oktatási rendszer, mint tekintélyelvű rendszernek a természettel ellentétes jellege, valamint a többi rendszer, állami intézmény, amely lassan alkotói ellen fordul, és vad kizsákmányolóvá válik, az előadó saját kisgyerein példázta, hogy a modern nemzedék lesz az, amely annyira erős akarattal rendelkezik, hogy képes lesz lebontani ezeket a bekövesedett, életképtelen rendszereket,

             Szóba került Magfalva, az önellátó falu, mint gazdasági modell, az alapgondolat továbbra is az anyatermészethez, a földhöz való visszatérés. Látott már valaki depis parasztot? - hangzott el a kérdés. Az anyaföld az, ami mindig segít, táplál, erőt ad. Sétálj tíz percig mezítláb az anyaföldön, lemegy a vérnyomásod. Régen a gombamérgezést is azzal kezelték, hogy beásták nyakig a pácienst, és a föld kiszívta a mérget belőle, A földmegmunkálás fizikai erőfeszítésként kiváló gyógymód mindenféle modern nyavalya ellen, vicces példaként a modern fitnessz mozdulatok földművelő mozgásokra való alapulása is felmerült,

             Szerény kormánykritikaként hangzott el, hogy látványos, rengeteg pénzbe kerülő megmaradási emlékművek helyett a fiatal családokat kellene segíteni földhöz jutni, és elkezdeni gazdálkodni, egy hektáron, ami az ideális méret egy család bőséges eltartásához, de már az üzemszerű mezőgazdálkodáshoz kevés.

            Géczy koncepciójában a paraszt az, aki leginkább olyan, mint Isten fia, hiszem teremt. A keze alatt terem a növény.

            A komposztálás, élettelen facsemeték újraéledése, komposzt segítségével, a gyülömcsfák telepítésének helyes iránya, állattartás, nagyállattartás, kiemelten a magyar szürkemarha is szóba került,

            Az előadás teljes videóanyaga a későbbiekben kerül az internetes közönség elő, további képek az előadásról megtekinthetőek itt.

       

   
           

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése