2016. február 14., vasárnap

Itt a piros, hol a piros az oláh gazságszolgáltatásban, avagy Székelyföld most létezik, most nem létezik




"Marosvásárhelyi Ítélőtábla

 A tárgyalás tárgya ... személy fellebbezése a Hargita Megyei Törvényszék 1563/96/2015 iratcsomójában hozott 2209 sz. 2015 december 14-én kelt határozata ellen.

 A határozat értelmében visszautasításra került a PRO TURISMO TERRAE SICULORUM Szövetség bejegyzése a Szövetségek nyilvántartásába.

Amint a törvényszék megállapította, a szövetség célja a belföldi és külföldi piacokon való népszerűsítése a "Székelyföld" turisztikai célpontnak, versenyképes és fenntartható formában, a célponton belüli kapcsolatok és hálózatok fejlesztésével, a turizmusban tevékenykedő gazdasági szereplők és hivatásosok támogatásával, fejlesztési stratégiák kidolgozásával és a cél megfelelő népszerűsítésével.

Megállapításra került, hogy "Székelyföld" turisztikai célpont Hargita, Kovászna és Maros megye bizonyos területeit érinti. Következésképpen a törvényszék megállapította, hogy a szövetség egy olyan területet kíván népszerűsíteni, amely közigazgatásiloag nem létezik.

Fellebbezésében a kérvényező megállapítja, hogy a törvényszék tévedett, mert nem közigazgatási egységekről van szó, hanem turisztikai célpontról, és azt szabad népszerűsíteni, még ha közigazgatásilag nem is létezik. Felhozta példának több olyan non-profit szervezet tevékenységét, amelyek nem közigazgatási egységeket népszerűsítenek, úgymint Bukovinai Turisztikai Egyesület, Retyezát Turisztikai Egyesület, Avasi Turisztikai Egyesület.

A bizonyítékokat elemezve az ítélőtábla a következőképpen döntött:

a törvényszék törvényesen járt el, amikor elutasította a kért szövetség bejegyzését, mivel az egy olyan területre vonatkozik, amely három különböző megyéhez tartozik, és amely területet kizárólag etnikai alapon emelnek ki, ez pedig ellentmond Románia alkotmánya 3. pont 3 cikkének.

A tábla figyelmeztet, hogy ebben a dologban, az ú.n. "Székelyföld" etnikai alapon szerveződő régió megvalósításában született már végleges döntés, a 772/96/2014 sz. iratcsomóban hozott 1474/96/2014 sz. ítéletben, amely kimondja, hogy Romániában egy ilyen régió nem létezhet.

Következésképpen a törvényszék helyesen látta, hogy egy ilyen nevű területi egység nem létezik, ezért nem is népszerűsíthető. A felhozott példák nem mondanak ennek ellent, mivel egyetlen példa sem vonatkozik etnikai alapú szerveződésre. A Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Kartájára való hivatkozás sem elfogadható, mert a témában nem nyelvhasználatról volt szó, hanem egy nemlétező régióról, amely kizárólag etnikai alapon van megfogalmazva.

Ezeket figyelembe véve az Ítélőtábla elutasítja a fellebbezést."

Emlékeztetőül, az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt álló ügyben, amelynek témája "Székelyföld nem Románia" márkanév bejegyzése, arra az érvemre, hogy Székelyföld nem létezik, mivel nincs ilyen nevű közigazgatási egység (és amely érvet jelen végzésben is használnak), és ha nem létezik, akkor nem is lehet Románia, a román védjegyhivatal csakúgy, mint az összes fellebbviteli jogi fórum (Bukaresti bíróság, törvényszék és ítélőtábla) egyöntetűen azt bizonygatták, hogy Székelyföld igenis létezik, nem lehet azt állítani, hogy nem létezik,

"Székelyföld nem Románia" márkanév - Csibi vs. Romania (ruszinkarpatalja.blogspot.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése