2016. február 20., szombat

Ötödikes nyelvtanóra legfelsőbb terrorügyészéknek - mondta vagy nem mondta Ponta?

Megfellebbeztem a Legfelsőbb Semmítőszék mellett működő ügyészség azon határozatát, amelyben bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást Victor Ponta Viorel ellen, aki 2010 március 10-én egy maroshévízi fórumon kijelentette, hogy "Székelyföld nem Románia". Az ügyészség érvelése szerint Victor Ponta Viorel nem azt állította, hogy "Székelyföld nem Románia", a feljelentő csak kiragadott a teljes mondatból egy részt, amit önállóként kezelt, ugyanakkor az esetet nem lehet vizsgálni, mivel már elévült.

Fellebbezésemben kimutattam, hogy egyrészt a mondat nem ad lehetőséget többféle értelmezésre, ugyanakkor az ötödikes román nyelvtankönyvben rögzített nyelvtani szabályok szerint, amelyek az összetett és bővített mondatok használatára vonatkoznak, nevezett igenis főmondatban állította, hogy "Székelyföld nem Románia". Az okhatározói bővítménnyel, vagyis a kifejezés okával alulírott, ugyanezen kifejezés miatti vádiratában sem foglalkoznak ugyanazon intézmény ügyészei, és diszkriminatív lenne, ha Ponta esetében figyelembe vennék azt. 

Az elévülésre vonatkozóan felvilágosítottam az ügyészséget, hogy 2011 június 25-én már egyszer tettem feljelentést ugyanebben az ügyben, amit a mai napig nem oldottak meg a hatóságok, tehát az ügy nem évült el, hanem még tart a vizsgálata. 

 "Fellebbezés Molcut Gyula bűügyi ügyész által hozott, 25/P/2016 sz. határozat ellen

Alulírott büntető feljelentést tettem a Legfelsőbb Semmítőszék mellett működő ügyészségen Victor Ponta Viorel ellen, aki 2010 március 10-én egy maroshévízi fórumon kijelentette, hogy "Székelyföld nem Románia".

 A nyomozást a Molcut Gyula bűügyi ügyész által hozott, 25/P/2016 sz. határozat, bűncselekmény hiányában megszüntette.

Nézőpontjuk szerint a feljelentő csak kiragadott egy részt a teljes mondatból, és azt önállóként mutatta be, anélkül, hogy a teljes mondatot idézte volna.

Az ügyészség szerint nevezett Victor Ponta Viorel azt állította, hogy "Egyetlen románnak sem kell elmennie a helyről, ahol született, hogy otthon érezze magát és valóban, úgy gondolom, hogy Székelyföld nem Romániában van (vagy nem Románia, nehezen értelmezhető), mert nem létezik Székelyföld."

Az értelmezhetőségre vonatkozóan, nevezett Victor Ponta Viorel nem állíthatta, hogy "Székelyföld nem Romániában" van, mert a kifejezés magyarázatában, "mivel nem létezik Székelyföld", meg is magyarázza kijelentése okát, mert nem létezik a szóban forgó terület. Az az értelmezés, miszerint Székelyföld nem Romániában van, meghagyja annak a lehetőségét, hogy egy más államban létezzen, amit ugyanakkor kizár Ponta magyarázata. Mivel a terület nem létezik, máshol sem létezhet. Következik, hogy Ponta azt állította, "Székelyföld nem Románia".

Az ügyész megállapítására vonatkozóan, miszerint nem létezik a jelentett cselekmény, felhívnám a figyelmet, hogy az ügyész is elismerte, a mondat ki lett jelentve, csakhogy egy másik mondatba ágyazva.

Az általános nyelvtani szabályok szerint azonban az "és" kötőszó mellérendelő mondatok összekötésére szolgál, amely mondatok ugyanolyan értékkel bírnak egymáshoz képest.

Ebben az értelemben az ügyész által idézett mondat nyelvtani szempontból két mondatból áll. Az egyik,"Egyetlen románnak sem kell elmennie a helyről, ahol született, hogy otthon érezze magát", a másik meg,  "valóban, úgy gondolom, hogy Székelyföld nem nem Románia, mert nem létezik Székelyföld."

A második mellérendelő, önálló nyelvtani értékkel bíró mondat a maga során két mondatból tevődik össze, a főmondat "Valóban, úgy gondolom, hogy Székelyföld nem nem Románia", az okhatározói mellékmondat pedig "mert nem létezik Székelyföld" (Román nyelvtan 5-6 osztály).

Következésképpen az ügyész meglátása, miszerint nem létezik a tett, vagy hamis, vagy rosszindulatú, vagy bűntársi.

Egy, a  Legfelsőbb Semmítőszék mellett működő ügyészség ügyésze által összeállított olyan vádirat tárgyát képező kijelentéssel megegyező kijelentés, amely vádiratban alulírott Csibi Barnát bíróság elé küldik rasszista, fasiszta és idegengyűlölő eszmék terjesztéséért, éspedig  "Székelyföld nem Románia", Victor Ponta megnyilvánulásában is főmondatként szerepel.

A különbség annyi, hogy Victor Ponta kijelentésében szerepel egy okhatározói mellékmondat, vagyis leszögezi a hitének okát, miszerint nem létezik Székelyföld.

De alulírott esetében nem lett figyelembe véve semmiféle ok-okozati körülmény, a vádirat ennyit szögez le:

"A 2009. év során a vádlott megszerkesztett egy grafikai modellt, amely magyar nyelven tartalmazta a Székelyföld nem Románia szöveget, latin és rovás betűkel, A modellt internetes felületeken reklámozta, pólók feliratozására alkalmazta, amit később eladásra kínált."

Következésképpen, a büntetőeljárási törvénykönyv 471 cikk (1) pont értelmében, ami kimondja a törvény értelmezésének és alkalmazásának egységes jellegét, jelen esetben sem szabad a tett ok-okozati körülményeit vizsgálni.

Így, a szöveg általam való egyszerű kijelentése, bármiféle ok-okozati összefüggés nélkül, a Legfelsőbb Semmítőszék mellett működő ügyészség egyik ügyésze szerint bűncselekmény, ugyanaz a szöveg, Victor Ponta által kifejezve, ugyanazon intézmény másik ügyésze szerint olyan cselekmény, ami nem létezik.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának a tárgyban hozott döntései értelmében, egy megkülönböztetés akkor válik hátrányos megkülönböztetéssé, amikor létrejön két hasonló vagy azonos helyzet, amelyet különbözőképpen kezelnek, anélkül, hogy ez a megkülönböztetés objektíven és értelmezhetően megalapozott lenne. Az Emberi Jogi Bíróság állandó jelleggel úgy határozott, hogy ahhoz, hogy ez a hátrányos megkülönböztetés megvalósuljon, különböző személyek azonos vagy összehasonlítható helyzetben az egyikre nézve hátrányosan vannak kezelve, és ez a mód nincs alátámasztva semmilyen objektív és egyértelmű indokkal.

Jelen esetben, a hasonló helyzetek különböző kezelésére nem nyújtottak semmilyen objektív és egyértelmű indokot.

Az eset elévülésére vonatkozó ügyészi megállapításokra válaszul közlöm, hogy 2011.07.25-én feljelentést tettem le a Hargita Megyei Törvényszék mellett működő ügyészségre ugyanezen cselekmény tárgyában, amely feljelentésre semmi válasz nem érkezett, tehát az eset nem évült el, hanem "vizsgálatok" folynak az említett dátum óta, amely dátum óta nem telt le az öt éves elévülési határidő.

Eszerint tehát kérem az Ügyészséget, hogy az Európai Emberi Jogok Bíróságának joggyakorlata valamint a 2000 évi 137 sz., a hátrányos megkülönböztetésre vonatkozó kormányhatározat előírásai értelmében, anélkül, hogy egy súlyos hátrányos megkülönbözetést kövessenek el intézményi szinten, állapítsák meg, hogy nevezett Victor Ponta is, azon kijelentésével, hogy "Székelyföld nem Románia", elkövette a rasszista, fasiszta és idegengyűlölő eszmék terjesztésének bűncselekményét.

Valamint kérem büntetőeljárás kezdeményezését nevezett ellen.

Csatolmányok

- A Legfelsőbb Semmítőszék mellett működő Ügyészség 2015.10.02-én kelt vádirata "





Kapcsolódó:
  Ponta nem azt mondta, hogy "Székelyföld nem Románia", mert Ponta azt mondta, hogy ..."Székelyföld nem Románia" (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése