2022. április 18., hétfő

Gyógyszerreklám nem keltheti a biztos gyógyulás képzetét - panaszt tettem a "Csak az oltás ment életet" kormányzati szlogen miatt

 


Ismeretlen tettes elleni szabálysértési panasszal fordultam a Budapest Fővárosi Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályához, mert észleltem, hogy a "Magyarország Kormánya" nevű Facebook oldal a fenti gyógyszerreklámot tette közzé. 

Megvizsgálva az illető reklámot, megállapítható, hogy a biztonságos és gazdaságos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. tv. szinte összes előírását megszegi, azaz:

1. nem határozza meg egyértelműen, hogy a reklámozott termék gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz, 

2. nem tartalmazza a gyógyszer nevét és - ha a készítmény egy hatóanyagot tartalmaz - annak szokásos nemzetközi szabadnevét, illetve a gyógyászati segédeszköz nevét, 

3. nem tartalmazza a gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz rendeltetésszerű alkalmazásához szükséges, külön jogszabályban meghatározottak szerinti tájékoztatást, figyelmeztető szöveget, 

4. nem tartalmaz egyértelmű felhívást a gyógyszer alkalmazására vonatkozó betegtájékoztató, illetve gyógyászati segédeszköz esetén a használati útmutató megismerésének szükségességére.

A gyógyszerreklám továbbá azt a képzetet kelti, hogy mellékhatások nélkül, biztos gyógyulást eredményező módon lehet az illető szert alkalmazni, valamint azt a képzetet, hogy a szer nélkül az ember egészsége akár az elhalálozásig károsul. 





Kapcsolódó:

Csak az oltás ment életet (Facebook)

Noha a hosszú távú mellékhatásai valóban "bizonytalanok", nem emberkísérlet az mRNS "vakcina" az ügyész szerint (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól (netjogtar.hu)

1 megjegyzés:

  1. "Vagy beoltatják magukat, vagy meghalnak"-Őrbán V mondta egyik novemberi péntek reggelen, számos sületlenség közepette:
    https://www.youtube.com/watch?v=eHJFm0zsOx8

    Ez a kijelentés is megérne egy pereskedést, hiszen azt sugallta 2:20-nál, hogy aki beoltatta magát az nem hal meg.Ez nem igaz, senki sem örök életű.
    Egyébként sok oltatlan nem halt meg, pl én sem.

    VálaszTörlés