2022. április 22., péntek

És egy előadás, amely, ha nem a plandémia, forradalmat robbantott volna ki a trianoni 100 éves évfordulón Csíkban

Oké, napjaink magyar és székely lakosságának közéleti apátiáját tekintve valószínűleg nem igazak a címben elhangzottak, mindenesetre Tircsné Dr. Popper Valéria előadón nem múlott a kellőképpen forradalmi hangulat kialakítása egy remekbeszabott előadáson a csíkszeredai Városházán, "A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig" című, Veress Dávid által szervezett előadássorozat keretében.

Az előadás címe "Magyar írók a világháború(k) és Trianon poklában" és a magyar irodalom két kiemelkedő, ám nem igazán ismert képviselőjének szemén keresztül mutatta be a két előző világháborút. Az előadó direkt felhívta a figyelmet, hogy az előadásban elhangzottakat igenis a mai világpolitikai és hazai politikai események tükrében érdemes értelmezni. 

A két kiemelkedő irodalmár a költő Gyóni Géza, és a regényíró költő vitéz Somogyvári Gyula. Lírájukon és prózájukon keresztül mutatta be dr. Popper Valéria a magyarság 20. század eleji, két világháborút felölető drámáját. 






 


Az első perctől az utolsóig érdekfeszítő és izgalmas előadás kitűnően dokumentált, megfelelő képi és hanganyaggal ellátott volt, közvetlen, fogadás jellegű élményét az előadás végén az előadóval való szabad kommunikáció mellett konkrétan minőségi magyar fehér és vörös borok ízlelése és desszert is nyújtotta.

Kapcsolódó:

A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig - az előadássorozat 251. állomása (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése