2022. július 18., hétfő

Egy Facebook felhasználó közérdekű adatigénylésben kérte ki a villany és a gáz árképzésére vonatkozó hivatalos adatokat Gulyás Gergelytől




"Miniszterelnökség 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter 

1357 Budapest, Pf. 6. 


Tisztelt Adatgazda! 


Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 3.§ 5. pontja alapján közérdekű adatigényléssel fordulok Önhöz. 2022. július 13-án Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, „módosítja a rezsicsökkentést a kormány azért, hogy legyen elegendő energia télre, így az átlagfogyasztás mértékéig lesz rezsicsökkentett a villany- és a gáz ára, e felett az érintettek a piaci árat fogják fizetni…” „…A határok, ameddig még a csökkentett rezsiár érvényes: • 210 kWh per hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig • 144 köbméter per hó, 1529 köbméter éves szinten gázfogyasztásig marad a rezsicsökkentet ár… „ 

Gulyás Gergely kiemelte, a piaci ár, vagyis az áremelkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti.


Megjegyzés: 1.) „…Paks jelenleg is képes ellátni az egész lakosságot árammal, nagyjából 12 forintos kilowattóránkénti áron, ezért kérdéses, hogy mi szükség van az árampiaci szabályok megváltoztatására, vagyis arra, hogy az átlagfogyasztás feletti rész után a piaci árat kelljen fizetni. A Paksi Atomerőműben termelt villamos energia mennyisége meghaladja a lakossági, azaz a rezsicsökkentésre jogosultak szükségleteit. 2020-ban a hazai lakosság áramfelhasználása – a KSH adatai szerint – 11,73 gigawattóra (GWh) volt, míg az atomerőmű termelése – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint – ennél jóval nagyobb, 16,1 GWh. Minden 1 GWh áram után 11,5 millió, vagyis kilowattóránként 11,493 forint folyt be a Paksi Atomerőműhöz…”


A vételi ár kintről 10-12 € / MW... 

Hogy épül fel az energia ellátás? Magyarország áramtermelése leginkább a Paksi Atomerőműben történik. A többit főleg szén és gáztüzelésű erőművek, illetve a feltörekvő megújuló energiatermelés (ez 2008 óta a duplájára emelkedett, 4,19%-ról 8,48%-ra) biztosítja. Az össztermelés így oszlik meg kategóriánként: 49% - Paks 27% - gáz 12% - szén 11% - megújuló, ezen belül: 5% biomassza 3% - nap 2% - szél 1% - hulladékhasznosítás 2.) 

Idézet egy 2022. február 1-én megjelent cikkből: „…Az orosz gázszállítások stabilitása biztosított Magyarország felé 2036-ig és „az is fontos, hogy ma Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt” – jelentette ki az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott tárgyalás első, nyilvános része során Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz TASZSZ tudósítása szerint. 

A RIA és az RT tudósításai szerint pedig mindketten azt is mondták, hogy ma Magyarország veszi egész Európában a legolcsóbban az orosz gázt...” 



Kérdéseim: 

 - Jelenleg hány forintból állít elő Paks 1 kWh áramot? 

- Szorul e az állam áramból importra, ha igen, mekkora mennyiségre és mennyiért? 

- Milyen áron szerzi be pontosan az oroszokkal megkötött szerződés keretében a gázt a kormány?

Kérem, hogy az Oroszországgal 10+5 évre, 2036-ig megkötött szerződést tegye elérhetővé, annak egy másolati példányát küldje meg számomra. 

- Miért volt szükség a szabályozás ilyen gyors elfogadására? - Orbán Viktor becsapta a választókat, amikor áprilisban újságírói kérdésre a következőket válaszolta?


- Hogyan számolták ki az áram és a gáz éves átlagfogyasztását? A nyaralókat és üdülő ingatlanokat is beleszámították vagy azok nélkül számoltak? Nyári időszak átlagfogyasztását vették figyelembe vagy a téli időszakét? 

- Ha valóban a világpiaci árhoz kívánnák igazítani az áram és a gáz árát, a gáz nem lehetne több köbméterenként 532 Ft-nál, az áram ára pedig nem lehetne több kilowattóránként 63 Ft-nál. Mi a többszörös túlárazás oka? A magyar nép végleges tönkretétele és kivéreztetése? 

Adatigénylésem az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésemnek 15 napon belül tegyen eleget. 

A legegyszerűbb technikai megoldás érdekében kérem, hogy a választ a ...............email címre elektronikus úton küldjék meg, lehetőleg, doc vagy pdf kiterjesztésű file-okban. 

Amennyiben a világhálón elérhetőek az általam kért információk, kérem, hogy az adatszolgáltatást az adatot tartalmazó nyilvános és hiteles forrás megjelölésével szíveskedjen teljesíteni a törvény 30.§ (2) bekezdésével összhangban. Amennyiben nincsenek az általam kért adatok birtokukban, kérem, jelöljék meg a válaszlevelükben, hogy ki az adatgazda. 

Budapest, 2022.07.18. 

Tisztelettel,
..."

2 megjegyzés:

  1. Az olcsó orosz gázt tovább adja (OVi) a németeknek, hogy ne fagyjanak meg. Biztos jött Davosból egy posta galamb, Schwab levelét megírta.92-ben valami vérszerződés félét köthettek a GLoT akkori végzősei is, ami kötelezővé teszi a nemzet elárulását.

    VálaszTörlés
  2. Igen és Magyarországon meg egy gázpalack 11kg 7000ft! Ezt több Fideszes tapló megteheti, falukban. Bent a városban meg 5200 Ft! Július 12 óta Pécsen sehol a városba nincs gázpalack! De már előtte is voltak gondok. Hogy várták a szállítók!

    VálaszTörlés