2022. július 2., szombat

Mégis lesz lovas felvonulás az Ezer Székely Leány Napján, mert a kommentelők kiharcolták

A somlyói búcsú átütő sikere után (talán sose voltak ennyien a búcsún, románok is szép számmal megjelentek, és a román sajtó is csupa elismerő cikket közölt az óriásrendezvényről), itt az újabb csúcsrendezvény, a szintén nagyon népszerű és látványos, Ezer Székely Leány Napja elnevezésű székely hagyományőrző rendezvény.

Ez már kicsit sok  volt a hatalomnak, amely úgy érzi, kezd kicsúszni a lába alól a talaj Csíkszeredában, ezért pitiáner módon, egy 2002-e, 2007-ben módosított kormányrendeletre hivatkozva próbált keresztbe tenni a rendezvény gördülékeny megvalósításának. 

Az ominózus kormányhatározat kitiltja a megyeszékhelyek területéről a szekereket és a lovakat a közlekedésből, erre hivatkozva próbálják meg visszaszorítani, a városközpont helyett kerülőútra, vagy akár más helységbe terelni az immár hagyományos Ezer Székely Leány napi felvonulást Csíkszereda városközpontjából a csíksomlyói nyeregbe.

Bevallhatjuk, hogy a hivatkozott 2002-es kormányrendeletről most hallunk először, pedig az azóta eltelt 20 esztendő alatt Csíkszeredában egymást érték a huszárok lovas felvonulásai, Horthy emléknap is volt fehér lóval, március 15-én is láttunk lovasokat a városban, sőt, mostanáig az Ezer Székely Leány Napja esetében sem jutott senkinek eszébe a 2002-es kormányrendeletet vizsgálgatni

Facebook posztokban méltatlankodtak tömegesen a csíkszeredaiak az eset kapcsán, a Ráduly Róberthez képest nem túl harcias új csíki polgármester, Korodi Atilla pedig először hárított, kommentben javasolta a felháborodott lakosoknak, hogy írjanak a parlamenti képviselőiknek, hogy jövőre hátha sikerülne a kormányhatározatot módosíttatni oly módon, hogy legyen lehetőség a lovas felvonulásra. Korodi Atilla persze arról hallgatott, hogy a gyülekezési törvény csak és kizárólag a polgármester hatáskörébe utalja a rendezvények tudomásulvételének vagy ne adj isten betiltásának jogkörét, a rendőrség, csendőrség csak javaslatokat tehet. 



Végül a közakarat nyomására a szintén zenész Borboly Csabával élőben jelentkeztek be, hogy tudassák, csak elvégezték a házifeladatot és találtak kompromisszumos megoldást az Ezer Székely Leány Napja alkalmából történő lovas felvonulás megvalósítására. Az általuk felvázolt megoldás ugyanaz, amit eddig is alkalmaztak, azaz lovas felvonulás, és a rendőrség nem büntet, hanem biztosítja a rendezvény békés jellegét és zavartalan lebonyolítását.

Kapcsolódó:

Volt értelme a lakossági nyomásnak, idén is lesz szekeres és lovas felvonulás (szekelyhon.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése