2016. június 2., csütörtök

Budaházy György és társai büntetőpere, június 1




2016 június 1-én 11.30-kor vette kezdetét a Budaházy György és társai elleni büntetőper soros tárgyalása a budapesti Markó utcai törvényszéken.

A tárgyaláson szinte valamennyi vádlott jelen volt, és mindenkinek jelen volt a védőügyvédje.

A tárgyalás első részében a nyolcad és a tizenharmadrendő vádlott védőügyvédei mondhatták el védőbeszédüket.

Az ügyvédek felhívták a figyelmet, hogy gyakorlatilag semmilyen tárgyi bizonyíték nincs arra, hogy ezeknek a védenceknek bármi közük lett volna a vádiratban foglalt bármelyik cselekményhez. Lenni vagy nem lenni, tette fel a kérdést a nyolcadrendű vádlott védője a Magyarok Nyilai terrorszervezet létével kapcsolatosan, de rámutatott arra is, hogy olyan tanúvallomást is fel akarnak használni, amely teljesen jogszerűtlenül lett beszerezve, már-már a bűncselekmény határát súrolja az a mód, ahogyan az ügyészek ezt a tanúvallomást beszerezték. A tanúvallomás egyik kulcsmondata, miszerint a terhelt "nézéséből" lett megállapítva annak bűnössége, egyenesen jogtörténeti csoda, az ügyvéd álláspontja szerint.

A vádirat azon részét is támadta az ügyvéd, amely a szóban forgó csoport erőnléti edzéseire vonatkoztatva vonja le a következtetést, hogy terrorszervezettel van dolgunk, az erőnléti edzések, a csoportok vezetőinek "tizedes" címe is a vádiratban a cselekmény körülményeként szerepel. ezzel kapcsolatosan az ügyvéd megállapította, hogy nagy bajban lennének azok a szabadban edző karatékák, akár a Margit szigeten, akár másutt, akik egy-egy "sensei"-re hallgatva képzik önmaguk fizikai állóképességét, mert az ügyészek ezek szerint bármikor rájuk is lecsaphatnak. De akár az internetes levelezőlista használata is, mivel része a vádiratnak, ezek szerint büntetőjogi következményeket von maga után, állapítja meg az ügyvéd, majd megjegyzi, hogy ennek ellenére ő a védőbeszéde szöveges formáját csakazért is levelezőlistán fogja eljuttatni a bírónőnek, azon, amelyen a vádat képviselő ügyész is rajta van, és csak reménykedni tud, hogy nem ébred fel ezért a vádlottak padján.

Külön kitér az ügyvéd az ú.n.Benkő féle tanúvallomásra, akinek röntgenszemet tulajdonít, mivel egyértelműen be tud azonosítani két kapucnis, maszkos figurát egy annyira rossz minőségű kamerafelvételen, amelyről szakértő állapította meg, hogy bizonyítékként nem felhasználható.

Az ügyvéd, mintegy véletlenül, koncepciós eljárásnak nevezte az eljárást, majd önmagát kijavítva, prekoncepciós eljárást említett.

A tizenharmadrendű vádlott ügyvédnője egyértelműen személyes adatokkal való visszaélésnek minősítette a Benkő féle tanúvallomást, kitérve arra a fontos mozzanatra, amely szerint nevezett anyagi ellenszolgáltatás fejében végzett jogtalan adatrögzítési tevékenységet a bűnüldöző szerveknek, amely cselekmény büntetűjogi tényállást valósít meg.

Újabb védőbeszédekkel folytatódott Budaházy és társainak terrorpere (kuruc.info)

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Magánszemélyként a következő benyomásaim voltak a tárgyalásról: Először is, mégiscsak Magyarország, és nem Balkánia. Ha 11.30-ra van kiírva a tárgyalás kezdése, akkor az annyi. Nem mint nekem legutóbb, hogy 9.00-re volt kiírva, és este fél nyolckor kerültem sorra, azért, hogy két perc alatt lezavarják. Kettő, lehet filmezni, egy Budaházy pólós kameraman végigfilmezte az egészet. Valahiában, pláne az én tárgyalásaimon, teljesen kizárt bármilyen adatrögzítés, a hivatalos hangfelvétel pedig teljesen használhatatlan, egyszer kikértem volt (nem adják ki, csak meg lehet hallgatni kérésre). Mégegyszer, magánszemélyként, én úgy érzékeltem, hogy ezt az egész históriát még az ügyész is röhögi. De attól szemrebbenés nélkül kért 20 évet Budaházyra.

    VálaszTörlés