2020. február 5., szerda

Ezúttal a ditróiakat is és a székelyeket is csípőből rasszistázó "Adevărul"-t jelentette fel a Székely leszek 2021 Mozgalom

Feljelentést tettem a Székely leszek 2021 Mozgalom nevében a Diszriminációellenes Tanácsnál az Adevărul központi lap internetes felületén megjelenő, a ditrói székelyeket sértő tartalom miatt.

A lap 2020 január 31-én közölte le Marius Diaconescu "Magyar Ku Klux Klan Ditróban. A magyarok Orbán Viktornak köszönhetik."című cikkét, amelyben a szerző nyolc alkalommal rasszistázza és szélsőségesezi le váltakozva a székelyeket, a magyarokat, a ditrói székelyeket, magyarokat, illetve kiemelten Bíró Károly katolikus papot, miközben a Gyergyóditróban a Ditrói pékség körül kirobbant botrányt elemzi.

A feljelentésben pontosítjuk, hogy a cikk megjelenésének pillanatában nem hogy végleges, és az Európai Emberi Jogi Bíróság próbáját is kiálló bírósági döntés nincs egyetlen, a botrányos esetben bármilyen szerephez jutó személy ellen sem, de még csak hivatalos eljárás sem indult senki ellen a 2002. évi 31. sürgősségi kormányrendeletben szabályozott rasszista és szélsőséges eszmék terjesztésének vonatkozásában.

Következésképpen a cikk állításai, miszerint a székelyek, a magyarok, a ditrói székelyek, magyarok, valamint Bíró Károly pap rasszista illetve szélsőséges volna (melyek büntetőjogi kategóriák), olyan rágalmak, amelyek alkalmasak egy sértő és lealázó légkör megteremtésére, amely a székely és magyar nemzetiségűek emberi méltóságát nagyban sérti.

Hivatkozom a Diszkriminációellenes Tanács 2014.09.24-i sajtónyilatkozatában szereplő egyik határozatára, amelyben Cristian Tudor Popescut és a Gandul újságot bírságolják meg, mert a párizsi romákat letolvajozó cikket tettek közzé.

Érintettségem bizonyítására saját megvallott székely nemzetiségemre, megvallott magyar anyanyelvemre és ditrói felmenőimre is hivatkozom.




Az illető cikk képek formájában:









Az illető újságcikk elérhető itt:
Ku Klux Klan unguresc în Ditrău (Harghita). Maghiarii îi mulţumesc lui Viktor Orbán! (adevarul.ro)

Kapcsolódó:
Gyergyószék: két Sri Lanka-i pék vendégmunkás miatt zúgolódnak Ditró lakói (szekelyfold.ma)

1 megjegyzés:

  1. Szerintem ez az egész Ditroi ügy a helyi pékség tulajdonosának tulségosan beképzelt , és a helyi lakosokkal szembeni mélyen lenéző magatartásábol indult ki . Amikor egy egy ilyen tulságosan beképzelt cégtulajdonos aki messze alulfizeti a munkásait , ráadásul megvetéssel is viselkedik velük szemben , ez egy idő után ,,,elhiresül,,, , egy idő után a helyi munkavállalók elkezdik elkerülni . Ebben az esetben aztán ,,,szegény,,, cégtulajdonos elkezd kétségbeesetten , majd megmutatom nektek alapon , idegen munkaerő után nézni . A többi már köztudott . A jónép felhörrent . Azért ez már tényleg tul magas volt ez a ,,,kakuk tojás,,, bevitele , egy jól összeforott közösségbe . A többi már történelem . közismert .

    VálaszTörlés